Uitreiking Erfgoedprijs 2023 aan Vzw Uitmuntend

Voor bescherming van erfgoed activiteiten in Sint-Bonifatiuskerk en rond Munte

Op zondag 11 februari maakte de Provincie Oost-Vlaanderen de winnaar van haar Erfgoedprijs 2023 met als thema:  Erfgoedgemeenschap bekend. Tegelijkertijd lanceert ze de oproep voor haar Erfgoedprijs 2024 met als thema ‘Landschap & houtig erfgoed’.

vzw uitMUNTEnd is de winnaar verkozen uit 16 kandidaten waaruit 8 genomineerden werden geselecteerd.

De uitreiking, met onthulling van een gedenkplaat en schenking van een ent van de linde van de Torrekensstraat, vond plaats in de Sint-Bonifatiuskerk in Munte (Merelbeke). Met de muzikale intermezzi door Trio Evgeny Suvorkin en presentatie door Pascal Vranckx.

An Vervliet,  gedeputeerde voor erfgoed Oost-Vlaanderen gaf toelichting van het belang van erfgoed en het project.

“We kozen unaniem vzw uitMUNTEnd als winnaar van onze Erfgoedprijs. Munte is een kleine gemeenschap waar toch veel inwoners een actieve rol opnemen. Deze vzw groeide van onderuit en breidt nog steeds uit. Erfgoed speelt een hoofdrol, de werking is heel divers, en ze bereiken een breed publiek. Een inspirerend voorbeeld dus. We zijn hen en alle andere inzenders voor de Erfgoedprijs dankbaar: echte ambassadeurs voor ons Oost-Vlaams erfgoed!”

Vzw UitMUNTEnd
De jury droeg vzw uitMUNTEnd als winnaar voor aan de deputatie. Deze vzw ontstond uit bezorgdheid over de toekomst van de in het beschermde dorpsgezicht gelegen kerk van Munte. Samen met de kerkraad behoudt de vzw de kerk als toegankelijke centrale plek. Zo organiseren ze onder meer rondleidingen en concerten, en brengen ze publicaties uit. Het erfgoed van Munte is een belangrijke pijler. Tal van partners zetten mee hun schouders hieronder: de school, de Christoforusgemeenschap, De Muntenaar, het Kasteel ter Zinkt, … Er is ook een geldprijs van 10000€ geschonken de “Vzw uitMUNTEnd, deze zal het prijsgeld op een duurzame manier inzetten ten goede van het behoud van het erfgoed in Munte evenals van de publiekswerking daarrond.”

Lindeboom Munte
Zondag overhandigde de Provincie ook een ent van de linde van de Torrekensstraat. Het bewijst meteen de brede kijk op erfgoed van vzw uitMUNTEnd. Deze vrijheidsboom uit 1830 moest voor de veiligheid worden geveld. De Provincie nam een tiental enten die nu terug in Munte kunnen worden geplant. ledere Muntenaar mag een plek voorstellen om de enten te planten.