Repair Café: goed voor het klimaat én de portemonnee

‘We zetten mensen aan om niet weg te gooien’

In Oosterzele steken vrijwilligers al sinds 2015 de handen uit de mouwen om kleine en grote stukken te repareren. Repair Café: goed voor het klimaat én de portemonnee. Elk jaar gaan er in de fusiegemeente twee Repair Cafés door.  Noteer alvast. Op zaterdag 9 maart 2024
vanaf 10 u tot 16 u wordt in het GILO Oosterzele, Geraardsbergsesteenweg 69, opnieuw een ‘Repair Café’ georganiseerd. Een lovenswaardig initiatief. Een elektrisch toestel weggooien omdat er een draadje loszit en de reparatiekosten te hoog liggen? Een defect aan je grasmaaier? Dit zijn een paar voorbeelden. Kom er mee naar het Repair Café. Vrijwilligers staan klaar om jou te helpen. In het slechtste geval ben je wat kennis rijker en een uur van je leven kwijt, maar anderzijds heb je genoten van een koffie (met taart), een lekker drankje én een goede babbel gewonnen. Voila, het recept voor het Repair Café in Oosterzele in een notendop.
‘We zetten de mensen aan om niet weg te gooien, maar eerst te repareren’, klinkt het bij FV Repair Café Oosterzele’. ‘Zo zorgen ze voor minder afval en CO2 uitstoot. Vooral kleine elektrische toestellen komen anders op het recyclagepark terecht en worden vervangen door nieuwe. Voor professionele herstellers is het niet rendabel om ze te repareren’. De Repair Café vrijwilligers geven mensen ook heel wat advies over hoe ze hun spullen langer kunnen laten meegaan, waar ze best op letten als ze iets kopen of over hoe ze zelf iets kunnen repareren. Zo wordt er voor gezorgd dat er minder ton afval én CO2 uitstoot is, dan wanneer al die kapotte spullen weggegooid en vervangen zouden worden.
Dankzij de ‘FV Repair Café Oosterzele’ krijg je een uitgelezen kans om onder andere uw defecte spullen te laten repareren. Iedereen is welkom. GRATIS is helemaal in. Repareren is een recht, en ook onze fel geteisterde planeet heeft er baat bij. De cijfers zijn verontrustend, jaarlijks komt 50 miljoen elektronisch afval in de vuilbak terecht. Veel is nog perfect te herstellen. De werking is gestoeld op vrijwilligers.
Het idee is simpel: vrijwilligers (de vereniging zoekt nog altijd fiksers!) helpen kapotte spullen repareren van mensen die dat zelf niet kunnen of het gereedschap niet in huis hebben. Maar wie geen spullen heeft om te laten herstellen mag ook naar het café komen voor een kopje koffie, biertje, frisdrank, iets hartigs,…én heel belangrijk voor een praatje. Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een vereniging die nog altijd van aanpakken weet. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen het bewustzijn. Omdat mensen met eigen ogen zien, hoe reparateurs te werk gaan, en zien dat veel spullen een nieuw leven krijgen. Stop de weggooidrift. Verminder de gigantische afvalberg. We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Repareren is een manier om daar iets aan te doen. We gooien té veel weg en doen dat té gemakkelijk. Een mooi initiatief van FV Repair Café Oosterzele dat repareren promoot als alternatief voor klakkeloos weggooien én reparatiekennis wil behouden. Repair Café is een heel positieve tendens die in Oosterzele graag ondersteunt wordt. De ‘fiksers’ staan klaar om je te helpen.  Info: Ivan Van de Sijpe, 09 / 362 91 85, ivan.vandesijpe@skynet.be. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).