Zottegem-centrum: driedaags Lichtfestival in het teken van Lamoraal van Egmont

Het is niet de eerste keer dat Zottegem aan zijn favoriete graaf Lamoraal van Egmont hulde brengt en, zoals wij al schreven, is er de intentie om de vijf jaar een soort Egmontherdenking te organiseren. Zo werd in 2018 met een heus Egmontjaar de 450ste verjaardag van zijn onthoofding in 1568 herdacht en ditmaal wil Zottegem zijn levensverhaal komend weekend letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers zetten met een uniek Lichtfestival in het centrum van de Egmontstad.

Tijdens dit Lichtfestival zullen de bezoekers op vrijdag 23 en zaterdag 24 en zondag 25 februari, telkens van 19 uur tot middernacht, langs een parcours van ongeveer één kilometer gratis kunnen genieten van een zevental kunstige licht- en geluidsinstallaties. Infoborden vertellen daarbij mee het verhaal van Egmont, van zijn grandeur tot zijn dood. Het parcours dat voor iedereen toegankelijk is, start aan de verlichte dekenale kerk op de Markt. Via de met lichtkaarsen versierde Heldenlaan gaat het richting het Kasteel van Egmont en Egmontpark waar reuzegrote kindertekeningen, een waterscherm (aan de Beislovenbeek) en andere lichtkunstwerken te bewonderen zullen zijn. Terugkeren gebeurt via de Vestenstraat waar het einde van Egmonts leven aan het einde van de straat symbolisch weergegeven wordt aan de hand van lichtsculpturen en een verlichte hemelpoort die tegelijk het eindpunt van het parcours betekent (terug Markt).

Voor de productie van dit artistiek concept is een beroep gedaan op Studio Sandy uit Oostende, gespecialiseerd in multidisciplinaire visuele projecten en waarvan ook beeldend componist Nele Fack uit Zottegem deel uitmaakt. Daarnaast kan ook gerekend worden op de medewerking van ondermeer Crescendo (koorzang in het Egmontpark) en de plaatselijke toneelverenigingen ’t Meibloempje en Toneelgezelschap Velzeke voor het acteerwerk. Door het stadsbestuur werd voor dit citymarketing-evenement, onder de bevoegdheid van schepen Brecht Cassiman, een budget van ruim 150.000 euro (135.000 euro excl. btw) voorzien. Aan Studio Sandy moet voor het ontwerp, de realisatie en installatie 113.500 euro betaald worden. Voegen we hier nog aan toe dat tijdens het Lichtfestival de openbare verlichting in het centrum deels uitgeschakeld wordt om de lichtinstallaties volledig tot hun recht te laten komen (na middernacht gaan alle lampen weer aan). Voor alle informatie: zottegem.be/lichtfestival.

Lees ook: Speciale verkeersmaatregelen n.a.v. het Lichtfestival en Vijftien horecazaken schenken themabier ‘1568’