Succesvolle “Volle maan wandeling” van Lierdse Cultuurraad.

Zaterdag 24 februari was het de tweede volle maan van 2024, Sneeuwmaan genoemd. Deze maan staat voor kiemkracht en symbolisch gezien vertegenwoordigt ze een periode van reiniging en voorbereiding op de komende lente, net zoals de het vuur van walmkenbrand.

Vijfendertig cultuurliefhebbers trotseerden het gure weer om startend aan de Sint Usmaruskerk van Deftinge een prachtige avondwandeling te doen. Aanvankelijk ontzegden hinderlijke wolken hen de helderheid van het van maanlicht doch wat later kon men toch genieten van het prachtige schaduwspel van wiegende wilgen en zwiepende populieren.

Een eerste stopplaats was de “Muizenholkapel” aan “den Ottergem” waar door volksverhalenverteller Bert Wastyn het bloedstollende verhaal van “De ontaarde zoon van het Hof ten Muizenhol” ten gehore werd gebracht.

Het helse onweer en de gruwelijke gebeurtenissen op de hoeve in gedachten werd de tocht in het donker verdergezet. Aan de Winsegembron  bracht dorpsdichter Gaby De Smyter op zijn beurt één van zijn gedichten.  De wandeling ging dan via de Kruisstraat terug naar de kerk. Hier aangekomen werden de wandelaars verwelkomd door sacrale orgelmuziek gebracht door Theo Van Santen.

Op de grond voor het altaar was het woord LIERDE gevormd met 384 kaarsjes die de 330 nieuwe inwoners en de 54 nieuw geboren Lierdenaren in 2023 voorstelden en symbool staan voor het verbrandingsritueel, de combinatie van de volle maan en vuur/verbranden zorgen voor nieuwe kracht en energie.

De nieuwe inwoners onder de deelnemers kregen een geschenkje aangeboden en ondertussen kon iedereen gezellig napraten en genieten van een glaasje Cendrine of fruitsapje van eigen kweek.