Zottegem: reserveer een hoornaarsval

In een eerder NUUS-artikel (zie via deze link) kon / kan u lezen dat in Zottegem, in samenwerking met imkersvereniging De Biemansgilde, de strijd aangegaan wordt met de Aziatische hoornaars die een toenemende bedreiging voor de landbouw en de biodiversiteit vormen. Voor de verdelging ervan worden vanuit de stad gratis hoornaarsvallen ter beschikking gesteld maar vlugger dan verwacht was de (eerste) voorziene voorraad hoornaarsvallen de deur uit.

Er wordt nu meegedeeld dat inwoners die toch nog graag een hoornaarsval willen, hun gegevens (naam + e-mailadres) kunnen achterlaten via zottegem.be/hoornaar en dat zij dan op de hoogte zullen gebracht worden wanneer er opnieuw vallen verkrijgbaar zijn. Deze vallen laten een selectieve verdelging van de Aziatische hoornaar toe. Andere insecten kunnen immers ontsnappen uit de vallen, terwijl de Aziatische hoornaar vast blijft zitten. Als goedkope lokstof werkt een mengsel van 1/3 witte wijn, 1/3 blond bier en 1/3 suiker(stroop). Voornamelijk met het oog op verder onderzoek rond bestrijding ervan is het ook nuttig elke aanwezigheid van een Aziatisch hoornaarsnest te melden via vespawatch.be.