Rode Kruis Zottegem verkoopt opnieuw (bruikbare) pleisters

Nadat het tevoren wimpeltjes waren die de autobestuurders aan de antenne van hun wagen konden hangen, ontstond in 1961 de traditie dat door het Rode Kruis Vlaanderen in het voorjaar via een stickeractie campagne gevoerd werd om de nodige financiële middelen voor de werking van deze organisatie in te zamelen. Vorig jaar dan werden de stickers die sinds 1983 door tekenfilm- en/of stripfiguren opgesmukt werden – tevoren stond er enkel een afbeelding met een rood kruis op – op hun beurt opgeborgen en vervangen door pleisters. Deze zien er qua vorm weliswaar uit zoals de vroegere stickers maar met de pleisters is gekozen voor een bruikbaar product – één grote pleister waarvan men zelf kleinere pleisters op maat kan afknippen – dat ook een duidelijke link legt met de activiteiten van het Rode Kruis.

Ditmaal kleuren de pleisters een beetje roze dankzij zangeres Camille die als ambassadrice van de actie in de vorm van haar populaire stripfiguur op de verpakking van de pleisters prijkt (zie foto). De verkoop van de pleisters loopt in heel Vlaanderen van donderdag 18 april tot donderdag 2 mei. Vermits vorig jaar al door het Agentschap Wegen en Verkeer hiervoor geen toestemming meer verleend werd, zullen de R.K.-vrijwilligers niet meer postvatten nabij het kruispunt De Vos. Wel zullen zij de pleisters te koop aanbieden aan een aantal warenhuizen (op donderdag 18 april aan Albert Hein, op vrijdag 19 april aan Colruyt en op zaterdag 20 april aan AD Delhaize) alsook op dinsdag 23 april tijdens de markt in het stadscentrum. De prijs van een pleister bedraagt 10 euro (geen prijsverhoging). Het is ook mogelijk online te bestellen via koopdepleister.be (met vermelding ‘afdeling Zottegem’).

De opbrengst van deze verkoopactie gaat integraal naar de lokale R.K.-afdeling en is bestemd voor de organisatie van gratis eerstehulpopleidingen, de aankoop van interventiekledij en medisch materiaal, het ter beschikking stellen van andere hulpmiddelen, ziekenvervoer, de inzet van vrijwilligers bij allerlei activiteiten (sportwedstrijden, culturele evenementen, muziekfestivals), enz. Ook is Rode Kruis Zottegem dringend aan een nieuwe materiaalwagen voor de hulpdienst toe. Rode Kruis Vlaanderen telt inmiddels bijna 230 lokale afdelingen en meer dan 13.000 goed opgeleide vrijwillige medewerkers, waarvan er een 60-tal binnen de Zottegemse afdeling actief zijn.