© Luc Swartebroeckx

Sloop oudste openluchtzwembad van België voltrekt zich in alle stilte

Geraardsbergen. De sloop van het oudste openluchtzwembad van België werd op zaterdag 8 juni aangevat. Zo valt het doek over de legendarische geschiedenis van het zwembad aan de Dender, waar heel veel inwoners van deze stad fantastische herinneringen aan hebben. Het actiecomité ‘Den dok blijft’ kan nu alle hoop laten varen.

Den dok werd voor alle pottenkijkers met hekkens afgesloten.

De sloop van Den dok aan de Dender stond in de sterren geschreven. In januari 2019 besliste het kersvers schepencollege om het zwembad op de site Den Bleek na 130jaar te sluiten. In functie van een onthardingsproject wordt beoogd om verschillende verharde oppervlakken te supprimeren en om te zetten naar een landschapspark met verschillende groen- en waterelementen. Daarbij moeten de zwemkuip, het kinderbad en omliggende tegelzone, het voormalig kleedkamergebouw en de voormalige kiosk worden gesloopt. Daarnaast moeten de tennisvelden, de petanquevelden en de asfaltzone worden onthard.

Deze beslissing veroorzaakte een storm van protest. Het ongenoegen werd door het actiecomité ‘Den dok blijft’ gebundeld. ‘Ik word heel vaak over deze kwalijke beslissing aangesproken. De sluiting was een eenzijdige politieke beslissing zonder raadpleging van de bevolking’, liet Marleen Francq – woordvoerster van het actiecomité – verstaan.

Het actiecomité tekende beroep aan tegen de omgevingsvergunning voor de sloop van het openluchtzwembad en de herinrichting van de site Den Bleek. Tegen deze beslissing werd bestuurlijk beroep aangetekend. De provinciale omgevingsambtenaar adviseerde op 7 november 2022 om het beroep ontvankelijk, maar ongegrond te verklaren en de omgevingsvergunning onder voorwaarden te verlenen. Maar na de hoorzitting verklaarde de provincie Oost-Vlaanderen het beroep als onontvankelijk. Het verzoek van het actiecomité om de omgevingsvergunning te vernietigen, werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen in september 2023 verworpen.

Het actiecomité Den Dok verzette zich deze week tegen de declassering van de site Den Bleek, maar dit bleek niet meer dan een laatste strohalm te zijn. De heropening van Den dok is ook een verkiezingsbelofte van de gezamenlijk lijst Vooruit-Groen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze belofte kunnen ze nu wel opbergen.

Weldra zal Den dok aan de Dender niet meer dan een herinnering zijn. In het landschap zal zelf geen litteken meer overblijven, maar des te meer in de harten van heel wat inwoners van deze stad.

Julien Borremans