De Bron Zottegem opent eerste hospiceflat voor palliatieve zorg in Oost-Vlaanderen

Aansluitend bij haar reeds bestaande zorgaanbod – 75 assistentiewoningen, een woonzorgcentrum en dagverzorgingscentrum, een oriënterend kortverblijf, een ambulante verpleegpost en thuisverplegingsdienst, een lokaal dienstencentrum, mindermobielenvervoer en een dienstenchequeonderneming met strijkatelier – start De Bron Zottegem nu ook met hospicezorg. Met de opening van een hospiceflat op haar zorgcampus aan de Marie Popelinstraat (wijk Lelie) zet De Bron tegelijk een belangrijke stap in de uitbreiding van de palliatieve zorg in de regio.

Met de opstart van hospicezorg wil De Bron een warme thuis bieden aan personen die palliatieve zorg nodig hebben. Een hospice is immers meer dan een medische faciliteit. Het is een plek waar mededogen, respect en persoonlijke aandacht centraal staan en waar een multidisciplinair team van zorgprofessionals (artsen, verpleegkundigen, therapeuten en vrijwilligers) nauw samenwerkt om zowel de fysieke als emotionele en spirituele behoeften van de gasten en hun naasten te vervullen. “Het is onze missie om niet alleen hoogwaardige zorg te bieden die gericht is op het verlichten van pijn, maar ook om de psychosociale noden van onze gasten en hun naasten in te vullen en om mensen in hun laatste levensfase zich veilig, comfortabel en gewaardeerd te laten voelen,” aldus algemeen directeur Ellen Veeckman (op de foto samen met gedelegeerd bestuurder Roland De Bosscher). Door samenwerking met het nabijgelegen AZ Sint-Elisabeth en andere lokale gezondheidsdiensten en vrijwilligersorganisaties wil Hospice De Bron een netwerk van zorg en steun opbouwen. Zo is er reeds een samenwerkingsovereenkomst met vzw Netwerk Levenseinde, het palliatief supportteam van het AZ Sint Elisabeth en Eerstelijnszone Panacea.

De hospiceflat omvat een huiskamer met ingerichte keuken, een ruim terras, een aparte slaapkamer en een ruime badkamer. De flat is rolstoeltoegankelijk en volledig bemeubeld (indien gewenst kan bepaald persoonlijk meubilair meegebracht worden). Het aanmelden voor de hospice gebeurt steeds via een verwijsformulier van het ziekenhuis of de(huis)arts na een specifieke indicatiestelling. Door een multidisciplinair team wordt na overleg met de betrokken arts en familie beslist of iemand in aanmerking komt voor opname in de hospice. Voor meer informatie over Hospicezorg De Bron en de diensten die deze zorginstelling aanbiedt, kunt u telefonisch terecht via 09 432 10 00 of door middel van een e-mail naar hospice.debron@sezz.be.