Code geel vanaf deze middag: plaatselijke hevige regenval en onweersbuien mogelijk

Vanaf deze middag belooft het bijzonder nat te worden. Vanuit het zuidwesten schuift er geleidelijk regenwolken onze kant uit. Volgens het KMI kan dit plaatselijk gepaard gaan met onweer en felle windstoten, gecombineerd met hevige stortbuien.

Voor de rest van de week ziet het er al even somber uit. Op enkele dagen tijd mogen we een maandhoeveelheid neerslag op enkele dagen tijd verwachten. Vandaag en donderdag kan er tot 30 liter water per vierkante meter vallen. Ook vrijdag belooft het nat te worden. Enkel woensdag zullen er enkele opklaringen te bespeuren vallen.

Dat er in juni fellere regenbuien zijn, mag ons niet verwonderen. De lucht warmt steeds meer op, waardoor die meer vochtigheid kan bevatten. Door een botsing met kouder lucht kunnen er hevige regenbuien en onweders ontstaan. Bovendien stelt het KMI vast dat de buien in de zomer steeds heviger worden, wat waarschijnlijk te maken heeft met de opwarming van de atmosfeer.

De kans op overstromingen wordt laag ingeschat. Toch is het noodnummer 1722 geactiveerd.

Voor meer info: KMI

Julien Borremans