Hondenschool KV Ponderoza jubileum 50 jaar, ontvangen in de raadszaal te Merelbeke

Hondenschool KV Ponderoza is 50 jaar jong en werd ontvangen door het gemeentelijk bestuur van Merelbeke.

Geschiedenis

Hondenschool KV Ponderoza geeft les in twee disciplines: gehoorzaamheid en agility en is gelegen aan de Gaversesteenweg 313D Merelbeke.

Voor de club werd opgericht was de vereniging gevestigd te Destelbergen in een paarde manege vandaar de naam PONDEROSA met een “S”. De club werd officieel opgericht in datum van 15.05.1974 onder de naam GROEP PONDEROZA – OPLEIDING TOT GEZELSCHAPSHOND, toen ook al een vzw. De stichtende leden waren : De Wilde Monique, Heetesonne Marcella (penningmeester), Kleidopp Else, Roggen Edward (Voorzitter), Schraepen Elly (secretaris), Van Cleemputte Gilbert, Van Dorp Remi (ondervoorzitter).
Pas in 1975 is de club aangesloten bij de KKUSH (Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus) onder het stamnummer 0724. In 1978 waren de terreinen van de club gelegen te Merelbeke in de Bergstraat tot 1984. Vanaf 1985 tot 1991 aan de Ringvaart in Merelbeke. Sedert december 1991 zijn de terreinen gelegen te Merelbeke, Gaversesteenweg 313D, waar er in 2007 een groot terras is bijgebouwd.

In 1982 werd de naam van de club gewijzigd in KYNOLOGISCHE VERENIGING PONDEROZA (KV PONDEROZA).

 

Gehoorzaamheid

Elke hond, ongeacht ras of leeftijd, kan starten met gehoorzaamheid. Voor pups zijn de groepen ingedeeld volgens leeftijd. In elke groep leren jij en je hond specifieke commando’s en vaardigheden. De eerste groepen beginnen met basiscommando’s zoals zitten, liggen, staan, hier komen, blijven, apporteren en volgen aan de lijn en socialiseren met andere honden, mensen, voorwerpen en geluiden. De hogere groepen leren meer gevorderde oefeningen zoals onderbreken, terug naar de plaats en variaties op de basiscommando’s.

Agility

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline in de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.