Onrust binnen de Open Vld over plaats Frederik De Padt op lijst gemeenteraadsverkiezingen

Geraardsbergen. Volgens een interne bron heerst er binnen de Open Vld een grote discussie over een mogelijke plaats van Frederik De Padt op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De zoon van Guido De Padt wou als lijstduwer figureren, wat hem werd geweigerd. Deze plaats is voor voorzitter Siegerd Gilquin voorzien.

Maandagmorgen maakte de Open Vld bekend dat Ann Panis lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Over de verdere samenstelling van de lijst werd met geen woord gerept. Volgens voorzitter Siegerd Gilquin werd die lijst reeds vorige week dinsdag door de achterban goedgekeurd. Maar volgens interne bronnen bleef de discussie intern verder woekeren.

Eén van de witte konijnen vormt ongetwijfeld Frederik De Padt, zoon van gewezen burgemeester Guido De Padt. Over zijn plaats op de lijst is afgelopen weken een stevige discussie binnen de partij uitgebroken en zou die nog steeds de gemoederen beroeren.

Frederik De Padt claimde de laatste plaats. Als lijstduwer val je immers meer op. Maar binnen de partij had men die plaats al toegekend aan voorzitter Siegerd Gilquin. Frederik De Padt kreeg de negende plaats toegewezen, wat hij zou hebben geweigerd. Binnen de partij zorgt dit voor de nodige onrust en discussie. Verschillende kandidaten zouden bezwaar hebben aangetekend indien Frederik De Padt niet op de laatste plaats mag figureren.

Dit laatste wordt ten stelligste door voorzitter Siegerd Gilquin ontkend: ‘Het is zo dat Frederik inderdaad kandidaat was voor de laatste plaats, maar het bestuur volgde de visie om de voorzitter daar te plaatsen. Niemand heeft zijn kandidatuur ingetrokken omwille hiervan.’

‘We zijn met de partij, sinds ik voorzitter ben, een pad ingeslagen van vernieuwing en verjonging, waar we naar mijn mening ook zijn in geslaagd. Zo ligt de gemiddelde leeftijd van onze nieuwe kandidaten rond de 36 jaar’, besluit Gilquin.

Frederik De Padt was voor commentaar niet bereikbaar. Van zodra een reactie binnenkomt, geven we die mee.

Julien Borremans