Gemeente Herzele laat eeuwenoude kapel (met prachtig zicht!) niet verkommeren

De gemeente Herzele heeft beslist om de prachtige kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, ook Boskapel genoemd, in de Korrestraat in Steenhuize, aan te kopen. Dit unieke pareltje, op een idyllische ligging, die oorspronkelijk een eigendom van de heer van Steenhuize was, staat al beschreven in een cartularium van 1576. Los van het religieus aspect zou het zonde zijn mocht dit verhaal dat eeuwen terug gaat, voor de volgende generatie in zijn essentie verloren gaan.

“We erkennen al langer het belang van cultureel erfgoed. Daarom willen we nog dit jaar investeren in de aankoop van de kapel op het meest idyllische plaatsje van Steenhuize. Het is een opportuniteit die we niet mogen laten voorbijgaan”, zegt schepen van Erfgoed en Toerisme Heidi Knop (Open VLD). “Hoewel het bouwwerk van onschatbare waarde is voor de gemeenschap, is het aan restauratie toe. De volledige restauratie van de beschermde kapel zal in de volgende legislatuur gebeuren. We engageren ons om de nodige renovatiewerken te doen en het nadien goed te onderhouden. Een recent inspectierapport van Monumentenwacht wijst uit dat renovatiewerken nodig zijn aan verschillende aspecten van de kapel. Het dak, het interieur, het schrijnwerk en de fundering van de kapel vereisen restauraties om de historische integriteit van dit erfgoed te behouden. Wij zijn van plan het uniek gelegen perceel met kapel in te richten als rust- en uitkijkpunt. Wij willen onze toeristen en wandelaars, samen met de markante zitbank, een mooie plek met een intensere beleving van het landschap aanbieden. “Daarnaast willen we dat de kapel een plek wordt waar de mensen van Steenhuize elkaar ontmoeten, een lezing, tentoonstelling of ceremonie kunnen organiseren.”