Topschrijver Peter Holvoet op bezoek bij Jefken Den Bijter in Eske

De Lezende Paling, ik hoor het je al zeggen, wat is dat nu weer?

Jefken Den Bijter bijvoorbeeld waar de lezing van De Lezende Paling doorgaat, wie vindt dat uit?

De Lezende Paling bestaat al langer dan vandaag en dit onder de stuwende kracht van Danny De Stammeleer (de kleine Gomaar) zijn de lezingen een waar begrip geworden. Altijd zit het huis vol, kwestie van er snel bij te zijn. Het sappige taaltje van Eske krijg je er gratis bij.

En nu opnieuw, zelfs voor de vierde keer, komt Peter Holvoet zijn nieuwe poëziebundel voorstellen.

‘Gedichten moeten / een belevenis zijn, niet geschreven lijken.’

Dichter en moderne troubadour.

Peter Holvoet-Hanssen,  Antwerps stadsdichter 2010-2012, won met zijn dichtbundels tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Arkprijs van het Vrije Woord. In 2016 verscheen Gedichten voor de kleine reus. In 2018 publiceerde hij de dichtbundel Blauwboek en ging hij op tournee met Mauro Pawlowski. In 2019 ontving hij de Louis Paul Boonprijs.

 

 

 

Op zondag 08 september 2024 om 10h30 is troubadour Peter Holvoet-Hanssen te gast bij De Lezende Paling.

Danny De Stammeleer is erg enthousiast als hij me fier kan meedelen dat Peter Holvoet opnieuw te gast is bij De Lezende Paling

Peter gaf al drie optredens bij ons literair gezelschap en naar aanleiding van zijn prachtige poëziebundel ‘Goleman’ hebben we beslist om deze troubadour terug uit te nodigen.

Peter is een onnavolgbaar troubadour bekend om zijn ‘avontuurlijke reis door de poëzie’ voor de meest uiteenlopende doelgroepen. Zijn specialiteiten beslaan onder andere Paul van Ostaijen, Paul Snoek, en de betekenis van de moderne ‘troubadour’. Hij werd bekroond met onder andere de Debuutprijs 1999, de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008 en de Paul Snoek Poëzieprijs 2010.

Na zijn exploratie ‘De reis naar Inframundo’ (Prometheus, 2011) – bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord – en zijn avonturen als Antwerpse stadsdichter, maakte Peter in opdracht van Literatuur Vlaanderen een originele sporentocht doorheen de poëziegeschiedenis. De schatkaart, die in samenwerking met Brecht Evens tot stand kwam, heet ‘Wereld van de Poëzie in Kaart’ en werd verspreid in België en Nederland, terwijl Peter het land doorkruiste om jong en oud hiervoor te begeesteren. In 2019 kreeg hij de Louis Paul Boonprijs voor zijn werk ‘Blauwboek’ (Polis, 2018).

Zijn poëziereis ‘Liedboek voor de grote reus’ zette hij voort met het zeer lovend ontvangen totaalboek ‘De wolkendragers’ (Pelckmans, 2020), dat in De Standaard door Paul Demets vergeleken werd met het late werk van Van Ostaijen. In september 2022 volgde ‘Libretto’ (Pelckmans), een bloemlezing van liedgedichten en muziekdoosgedichten, samengesteld door Noëlla Elpers. Voorjaar 2024 verscheen (ook bij Pelckmans) de bijzonder lovend onthaalde gedichtenopera ‘Goleman.’

‘Goleman’ is de verklanking van de ellende die de mens zichzelf aandoet maar die hij niet in zichzelf kan zien. ‘Goleman’ gaat ook over de omarming van tegenstellingen, de bundel is dan ook gestructureerd als een omarming. Het is één groot symfonisch gedicht.

Peter Holvoet-Hanssen kennende, belooft het een spektakelstuk te worden. De voorstelling gaat door op zondag 08 september 2024 om 10h30 in de schuur van Jefken Den Bijter, Speistraat 17 te 9550 Sint-Lievens-Esse. De inkom bedraagt 10

Er kan gereserveerd worden via  :

delezendepaling@gmail.com

Na de voorstelling zal u een glaasje cava of een biertje van de plaatselijke brouwerij en een hapje worden aangeboden.

Graag op voorhand uw plekje reserveren via delezendepaling@gmail.com. Betalen kan ter plaatse.