Sinds met de opbrengst van Rode-Neuzen-Dag 2016 – een actie die meer aandacht voor jongeren met psychische problemen vroeg – in elke Vlaamse provincie hiervoor een eerste zgn. OverKop-huis werd geopend, zijn er in Vlaanderen intussen al 38 dergelijke OverKop-huizen werkzaam. Zoals u toen in een NUUS-artikel kon lezen (zie via deze link), maakte de Vlaamse regering in februari bekend dat er nog 23 zouden bij komen en dat hierin in totaal 1,8 miljoen euro – met een maximum van 100.000 euro per OverKop-huis – zou geïnvesteerd worden. In Oost-Vlaanderen zouden vier regio’s een OverKop-huis krijgen en werd – naast Dendermonde, Geraardsbergen en Ninove – eveneens Zottegem geselecteerd voor de eerstelijnszone Panacea waaronder ook de gemeenten Brakel, Herzele, Lierde, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem ressorteren.
Omdat het voor veel jongeren een te grote drempel blijkt te zijn om de stap te zetten naar professionele hulpverlening, wil een OverKop-huis voor jongeren tussen 12 en 25 jaar een ‘gewone’ en veilige ontmoetingsplek zijn maar waar ze ook terechtkunnen voor een luisterend oor als ze willen babbelen over kleine of grote zorgen en waar ze samen met een OverKop-medewerker kunnen op zoek gaan naar wat hen kan helpen ten goede van hun mentaal welzijn. Daarbij wordt gewerkt met vaste inloopmomenten tijdens dewelke jongeren vrij kunnen binnenlopen in het OverKop-huis om er even tot rust te komen of deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, maar ook zal dan een ‘jongerencoach’ aanwezig zijn die zal fungeren als vast aanspreekpunt bij wie zij zonder schroom of afspraak terechtkunnen met hun vragen, zorgen of twijfels.
Het Zottegems stadsbestuur koos ervoor dit OverKop-huis in te richten op een reeds bestaande locatie voor jongeren, zijnde het jeugdhuis De Muze aan de Beislovenstraat. Het OverKop-huis gaat er open op dinsdag 1 oktober om 16 uur, met een officieel moment om 17 uur. Daarna zal het iedere week vrij toegankelijk zijn op dinsdag van 16 tot 21 uur, op woensdag van 12u30 tot 16 uur en op vrijdag van 15u30 tot 18 uur. Jongeren met psychische problemen kunnen er dan terecht bij medewerkers van vzw Lejo (verantwoordelijk voor jeugdopbouwwerk in Zottegem), van het CAW (Centrum Algemeen Welzijn) en/of een eerstelijnspsycholoog.