Zoals u toen in NUUS kon lezen, moest de vergadering voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad en van het nieuwe college in Zottegem die gepland was op 6 december ll., uitgesteld worden nadat het Agentschap Binnenlands Bestuur aan de stad had laten weten dat er een bezwaar was ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen met betrekking tot de verkiezingsuitslagen in Zottegem. Alhoewel in het (pers)bericht dat de stad hierover verspreidde, niets werd meegedeeld over de inhoud van dat bezwaar noch over wie het indiende, zal men bij N-VA toen uiteraard wel al geweten hebben dat dit er zou aankomen want al vlug kon vernomen worden dat de klacht vanuit deze partij zelf kwam (die nochtans ook de nieuwe coalitie met CD&V en Positief gaat leiden).
Een en ander draait rond twee stembiljetten die in hetzelfde telbureau op 13 oktober op tafel kwamen en waarop, naast een stem voor ZiZo op het ene en een stem voor N-VA op het andere, ook telkens nog een ander ‘teken’ zou aangebracht zijn. Na enige twijfel werden beide stemmen uiteindelijk toch goedgekeurd en meegeteld. N-VA betwist echter de geldigheid van die stemmen en diende daarom in extremis op 22 november een bezwaar in. Dat dit gebeurde op de laatste dag waarop dat nog kon (nvdr: binnen de daartoe voorziene termijn van 40 dagen na de dag van de verkiezingen), was “niet om een of andere tactische reden” maar omdat eerst raad werd ingewonnen bij een advocaat, zo luidde het bij N-VA.
Als de Raad voor Verkiezingsbetwistingen de twee ‘dubieuze’ stemmen als ongeldig beschouwt, dan heeft dat belangrijke gevolgen voor de Zottegemse zetelverdeling. Voor ZiZo komt het immers op één stem aan of het al dan niet een zitje in de gemeenteraad toegewezen krijgt. Vervalt dus die betwiste ZiZo-stem, dan verliest deze partij ook haar (enige) vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Bovendien zou ingevolge het telsysteem die zetel dan naar de N-VA gaan die dan 9 in plaats van nu 8 zetels zou krijgen. En dit zou dan ook goed nieuws zijn voor de toekomstige bestuurscoalitie. In plaats van nu een nipte 15/14-meerderheid zou de N-VA/CD&V/Positief-coalitie (respectievelijk 9, 5 en 2 zetels) daardoor dan een ruimere meerderheid van 16 zetels tellen. Vooruit (11 zetels) en Vlaams Belang (2 zetels) zouden dan de minderheid vormen met 13 zetels. Naar NUUS uit een goede bron kon vernemen, zal vrijdag e.k. 27 december geweten zijn of de Raad voor Verkiezingsbetwistingen al dan niet oren heeft gehad naar de N-VA-klacht en of de bestaande verkiezingsuitslag wel of niet behouden blijft.