Stad Zottegem reageert na kritiek op grootschalig bouwproject in overstromingsgebied

Naar aanleiding van een NUUS-artikel rond het Lelie-bouwproject langs de Groenstraat achter het AZ Sint-Elisabeth (zie link), wil de stad Zottegem de nodige duiding geven. Na het artikel werd de dienst Stedenbouw op de hoogte gebracht van de bezorgdheden en werd onderstaande repliek aan een buurtbewoner verstuurd.

“Zowel de Stad als het samenwerkingsverband van projectontwikkelaars zijn er zich van bij het begin van de ontwikkeling van dit gebied ten volle bewust van geweest dat het hier om een watergevoelig gebied gaat. Bij de behandeling van het dossier voor de ontwikkeling van de volgende fase (fase 3) in de wijk ‘Lelie’ en bij de beslissingen van de gemeenteraad en het College werd wel degelijk de nodige aandacht besteed aan de waterproblematiek; de zgn. watertoets is trouwens een wettelijk verplicht onderdeel van dergelijke beslissingen. We verwijzen daarbij naar de bij het dossier gevoegde hydraulische nota en de (voorwaardelijk) gunstige adviezen van zowel Farys als de provinciale Dienst Integraal Waterbeleid. Deze voorwaarden werden overgenomen in de betrokken GR- en CBS-besluiten. Je vindt de betrokken documenten, samen met het plan van de infrastructuurwerken, via deze link.”

“We wijzen er tevens op dat bij de omgevingsvergunningen voor de respectievelijke woningen ook (verplicht) toepassing gemaakt zal worden van de gewestelijke hemelwaterverordening, m.a.w. dat bij de woningen ook nog hemelwaterputten en infiltratie-/buffervoorzieningen geplaatst zullen moeten worden. In de verkavelingsvergunning werd bovendien ook volgende bepaling opgenomen: “Zich voorafgaand aan het ontwerp van woningen en andere gebouwen te vergewissen van de stabiliteit van de ondergrond (d.m.v. een stabiliteitsonderzoek) en daar terdege rekening mee te houden bij het ontwerp van de funderingen.”

“Ook op het terrein van het ziekenhuis werden omvangrijke waterbuffers/infiltratiebekkens aangelegd, en ook in fase I en II van de Lelie werd op gelijkaardige manier voorzien in de nodige maatregelen op vlak van waterbeheersing, infiltratie en buffering. Wij menen dat de Stad correct en verantwoord omgesprongen is met het gegeven dat dit een watergevoelig gebied is. Intussen gaat het hier om definitief goedgekeurde beslissingen, die rechtmatig tot stand gekomen zijn en die nadien door niemand aangevochten geweest zijn in beroep. Deze beslissingen zijn bijgevolg definitief en uitvoerbaar geworden en scheppen bepaalde rechten voor de aanvrager(s). De Stad kan hier m.a.w. niet meer op terugkomen.”