De gemeente Oosterzele heeft een voorwaardelijk positief advies gegeven voor de plaatsing van een windturbine op haar grondgebied. Met deze beslissing onderstreept het bestuur zijn verantwoordelijkheid om de netto CO2-uitstoot tegen 2030 met 43% te verminderen, zoals vastgelegd in het Burgemeestersconvenant dat op 21 november 2019 met steun van alle partijen in de gemeenteraad werd goedgekeurd.

“We vragen van onze inwoners om hun energieverbruik te verminderen, huizen beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen en elektrisch te rijden. Maar om onze klimaatdoelstellingen te halen, is meer nodig. Ook als bestuur moeten we actie ondernemen,” stelt schepen Tania Vispoel. “Windenergie maakt deel uit van de oplossing en is een noodzakelijke stap richting een duurzame toekomst.”

Het advies werd niet lichtvaardig gegeven. De aanvraag werd zorgvuldig afgetoetst bij verscheidene experten en bevoegde diensten. Daarnaast werden de ingediende bezwaren grondig bestudeerd. De beoordeling leidde tot de conclusie dat de aanvrager aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. De uiteindelijke beslissing over de vergunning ligt nu bij de Vlaamse overheid.

Een afgewogen beslissing met voorwaarden
Het bestuur erkent de bezorgdheden van inwoners over de grootte van de windturbine en de impact op het landschap. “De turbine is inderdaad groot, maar dit zorgt ervoor dat we met minder turbines dezelfde hoeveelheid energie kunnen opwekken. Bovendien zal ze aan alle geldende normen rond geluidsbelasting en slagschaduw moeten voldoen,” klinkt het. De turbine komt op een strategische locatie aan de E40 en de N42, waar de impact op de omgeving zo beperkt mogelijk blijft.

Het bestuur benadrukt dat het belang van de gemeenschap centraal staat. De windturbine zal jaarlijks ongeveer 15.000 MWh groene stroom opwekken, wat neerkomt op stroom voor 5.700 gezinnen. Dit is een besparing van 6.000 ton CO2 of het equivalent van vier hectare (ca. 20.500) zonnepanelen. Deze ene turbine verlaagt de CO₂-uitstoot in Oosterzele met bijna 20% en draagt zo aanzienlijk bij aan de klimaatdoelstelling.

Oosterzele blijft waakzaam
Het gemeentebestuur begrijpt de bezorgdheden rond mogelijke hinder en benadrukt dat inwoners die overlast zouden ervaren, een partner zullen vinden in de gemeente. “Als zou blijken dat de uitbater niet voldoet aan de vergunningsvoorwaarden, zullen we optreden.”