Moerbeke. Wat begon als een droom voor jonge gezinnen in de nieuwe verkaveling Stikte in Moerbeke, is voor velen uitgegroeid tot een ware nachtmerrie. Al sinds 2012 klagen bewoners de situatie aan. De lokale politie en de stad Geraardsbergen ondernamen verschillende pogingen om tot een oplossing te komen, maar zonder succes. Met de zomer in aantocht houden de buurtbewoners hun hart vast. “Jongeren hebben nood aan plekken om rond te hangen, kinderen om te spelen, maar dat kan soms botsen met andere verwachtingen, zoals rust of netheid”, laat burgemeester Fernand Van Trimpont weten.
“Op het oorspronkelijke verkavelingsplan stond een ‘speelpleintje’ aangeduid. Niemand had verwacht dat daar een polyvalent terrein van het formaat ‘De Plage’ tussen de huizen zou komen,” vertelt een buurtbewoner. Het terrein wordt intensief gebruikt – en dat zorgt voor een stortvloed aan klachten.
“Zeven dagen op zeven, van ’s morgens tot ver na zonsondergang: botsende ballen, luide muziek, roepende jongeren, brommende scooters… Uitslapen? Vergeet het. Een barbecue? Onmogelijk. Een normaal gesprek op je terras is vaak uitgesloten.” Volgens meerdere bewoners wordt geregeld de politie opgebeld. Tevergeefs, zo blijkt.
Brieven, mails, petities… zonder gevolg
Een bewoner toont een brief die hij al in 2012 aan de burgemeester richtte, waarin hij de overlast aanklaagt. Sindsdien veranderde er volgens hem weinig. “Er zijn hekkens geplaatst om ballen tegen te houden, maar slechts deels. De bal komt nog steeds in mijn tuin. Als ik iets zeg, wordt er met stenen gegooid of erger. Eén keer gooiden ze zelfs een ruit kapot. De buurt kreunt al dertien jaar onder de terreur van het speelplein.”
Ook andere bewoners spreken over een gesneuvelde verandaruit, een beschadigd tuinhuis en jongeren die over omheiningen klimmen om ballen op te halen. “De draad van onze tuinen hangt er schots en scheef bij.” Jongeren zouden zich met de wagen naar het speelplein begeven, muziek op maximumvolume draaien en afval achterlaten. “Er wordt drugs gebruikt, en vorig jaar volgden er zelfs arrestaties. Een paar jaar geleden werd er een molotovcocktail gegooid. De dader werd herkend, maar of er iets mee gebeurde, weten we niet.”
Een petitie van enkele jaren geleden, overhandigd aan de bevoegde schepen, is volgens buurtbewoners spoorloos verdwenen. E-mails aan het stadsbestuur zouden vaak onbeantwoord blijven. “Op de stadswebsite wordt het plein vandaag aangeprezen als ‘een klein maar leuk speelpleintje’ en een plaats om te ‘chillen’, maar het omgekeerde is waar.”
Niet iedereen even negatief
Een andere bewoner, die wat verder woont, ziet de situatie minder negatief. “Er is inderdaad veel lawaai van de ballen die tegen de panelen knallen en in de zomer hangen hier jongeren rond die hier niets te zoeken hebben. Maar er is ooit een vraag geweest naar een speelplein in deze wijk, en voor sommige kinderen is dit de enige plek om te spelen. Vorige zomer patrouilleerde de politie regelmatig, en dat werkte wel.”
In verschillende berichten over de jaren heen bevestigt het stadsbestuur dat het terrein opgenomen is in de vaste patrouilles van de politie. In 2012 volgde er een reactie van de toenmalige burgemeester: “De problematiek van de hangjongeren is ons niet onbekend en we hebben dit al meermaals besproken; echt veel kan je er niet aan doen zonder de problematiek te verplaatsen. Ik pik het alleszins verder op met de politie en de schepen die bevoegd is voor de speelterreinen.”
Ook de jeugddienst zou geregeld langskomen. “We zijn al enkele keren ter plaatse geweest, maar hebben de jongeren nooit aangetroffen,” luidde het in 2019. “We willen afspraken maken, maar daarvoor hebben we hun medewerking nodig.”
In 2018 werd al contact opgenomen met de producent van het speelplein om het geluid te dempen. In 2020 bevestigde de politie dat dit “een openbare plaats” is en dat ze weinig kunnen doen zolang er geen flagrante overtredingen plaatsvinden.
Voorstellen vanuit de buurt
“We vragen niet dat het speelplein verdwijnt, maar wel dat het op een andere plek komt waar het minder storend is voor de buurt,” stelt een bewoner. “Waarom geen samenwerking met lokale voetbalploegen, die kampen met slechte velden? Dit terrein zou daar beter tot zijn recht komen.”
Anderen opperen dat het vrijgekomen terrein heringericht kan worden als parking voor de wijk, waar volgens velen eveneens een tekort aan is.
Na dertien jaar klachten, brieven, beloftes en frustraties hopen de buurtbewoners dat de stad nu écht actie onderneemt. “We zijn bereid tot overleg. We vragen geen mirakels, alleen rust. We willen na een dag werken thuiskomen in een leefbare wijk. Is dat te veel gevraagd?”
Burgemeester Van Trimpont reageert
“In het verleden deed de lokale politie inderdaad reeds een buurtonderzoek. Ook vorig jaar werd de toestand opnieuw geëvalueerd. Hieruit bleek dat in de periode 2019-2024 dertien relevante meldingen ontvangen werden. Op deze meldingen gebeurde telkens een interventie doch slechts tweemaal oordeelde de politie dat het nodig was om proces verbaal op te maken.”
“Het speelpleintje wordt, vooral tijdens de zomermaanden, als aandachtspunt weerhouden tijdens de patrouilles. Hierbij wordt er vooral ’s avonds en ’s nachts en in het weekend gepatrouilleerd. Tot hiertoe hebben deze patrouilles weinig tot niets opgeleverd. Hieruit blijkt zeker niet dat er sprake is van een ernstige overlastproblematiek. De politie zal ook in de toekomst deze patrouilles verderzetten.”
“Het speeltuintje omvormen tot een parkeerplaats is voor ons geen optie, dit staat immers haaks op onze visie dat er ruimte moet zijn voor jongeren om elkaar te ontmoeten” zegt burgemeester Fernand Van Trimpont, bevoegd voor jeugdbeleid.
Volgens de burgemeester erkent de stad Geraardsbergen dat er spanningen kunnen ontstaan tussen jong en oud over het gebruik van publieke ruimte, zeker wanneer die schaars is. “Jongeren hebben nood aan plekken om rond te hangen, kinderen om te spelen, maar dat kan soms botsen met andere verwachtingen, zoals rust of netheid.”
“De stad kiest voor een positief, integraal beleid dat ruimte geeft én grenzen stelt. In geval van conflicten kunnen gedragscodes samen met jongeren worden opgesteld. Er wordt ingezet op dialoog, gedeelde verantwoordelijkheid en buurtversterking, o.a. via jeugdopbouwwerkers, sensibilisering en een jeugdvriendelijke inrichting van de publieke ruimte. Zo ontstaat er een solidaire samenleving waarin elke generatie zijn plek vindt.”
Julien Borremans