Nederboelare. Na een tsunami aan klachten en problemen zetten Virginie Gryspeirt (59) en haar man de huurder van hun woning in de Gentsestraat met een gerechtsdeurwaarder aan de deur. De man betaalde zijn huur niet, verwaarloosde het pand compleet, liet een berg afval én twee slangen achter. Bovendien heeft hij nog een openstaande schuld van 4.659 euro en veroorzaakte hij schade aan de woning ter waarde van meerdere duizenden euro’s.

Dreigende houding
“Je hebt geen idee hoeveel tijd en moeite we in deze woning hebben geïnvesteerd om ze te kunnen verhuren,” begint Virginie haar verhaal. “De verstandhouding met de laatste huurder begon opperbest. Hij was van plan om nog wat klusjes in de woning op te knappen. Hij betaalde zijn borg en aanvankelijk ook zijn huur.”
Maar al snel begonnen de problemen. “Aanvankelijk ging het om één maand achterstallige huur, maar dat liep al gauw op tot meerdere maanden. Hij beloofde het snel in orde te brengen, maar bij aandringen werd hij agressief en nam een dreigende houding aan.” De huurder was bovendien telefonisch onbereikbaar. “We wisten nochtans dat hij zijn huur kon betalen, want hij had werk.”
Toen Virginie verhaal probeerde te halen aan zijn voordeur, deed iemand anders open. “Intussen kreeg ik sms’jes van een vrouw die in de woning was ingetrokken, met de vraag of zij het huurcontract kon overnemen. Wat bleek? Ze betaalde huur aan de oorspronkelijke huurder.” Later bleek dat hij de woning aan verschillende mensen had onderverhuurd. Zelf betaalde hij niets, maar hij incasseerde wel geld van de onderverhuurders.
“Ik was gechoqueerd”
“Moegetergd stapten we naar het vredegerecht, maar bij de eerste zitting kwam hij niet opdagen. Nadien kregen we een brief waarin stond dat de huurder toch ontvangen was en dat de zitting met een week werd uitgesteld. Bij de tweede zitting kwam hij opnieuw niet opdagen, maar de dag nadien stortte hij een deel van de achterstallige huur.”
Uiteindelijk werd hij door een gerechtsdeurwaarder uit huis gezet en werd zijn inboedel in beslag genomen. De schade aan de woning is aanzienlijk. Het pand is compleet verwaarloosd en er werd een berg afval vanenkele duizenden kilo’s achtergelaten. Ook moest een reptielenspecialist worden ingeschakeld om twee slangen te evacueren. “We hebben ook vernomen dat hij en de onderverhuurders drugs gebruikten,” beweert Virginie.
“Ik was gechoqueerd toen ik zag in welke staat de woning verkeerde. Ik heb er verschillende nachten niet van geslapen. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken. Voordien hadden we altijd goede huurders.”
De kosten lopen intussen flink op. In eerste instantie moet het huisvuil dringend worden verwijderd. De huurder heeft nog een openstaande schuld van €4.659 bij de gerechtsdeurwaarder, aangevuld met uitvoeringskosten en interesten. Dan is er nog de aanzienlijke schade aan de woning: zo liet hij eens zijn bad overlopen, wat tot waterschade leidde. Een deur is stuk, plinten en deurklinken zijn afgerukt, en er zitten gaten in de muren.
Zwarte lijst
Virginie pleit voor de invoering van een zwarte lijst van zogenaamde horrorhuurders. “Dergelijke mensen trekken van pand naar pand en laten telkens een puinhoop achter. Als verhuurder weet je soms niet welk vlees je in de kuip hebt.”
In België bestaat er geen officiële zwarte lijst van huurders die hun huur niet betalen of schade aanrichten aan een woning. Het opstellen van zulke lijsten stuit op juridische en ethische bezwaren, vooral in verband met de privacywetgeving.
De eigenaarsbond pleitte eerder wel voor een zwarte lijst van wanbetalers of huurders die vernielingen aanrichten. Ook de Vlaamse regering had plannen in die richting, maar tussen woord en daad staat vooral een hoop wetgeving in de weg.
Verhuurders kunnen zich echter op andere manieren beschermen. Ze mogen nagaan of een kandidaat-huurder over voldoende en regelmatige inkomsten beschikt om de huur te betalen. Dat kan via loonfiches of andere bewijsstukken, uiteraard met respect voor de privacywetgeving. Ook referenties bij vorige verhuurders kunnen worden opgevraagd.
Julien Borremans