Geraardsbergen. Op dinsdag 20 mei 2025 roepen de fracties van Vlaams Belang, UP (Uitgesproken Politiek) en onafhankelijk raadslid Karel De Moyer een extra gemeenteraad bijeen. Ze willen een krachtig signaal geven aan het stadsbestuur van Geraardsbergen dat volgens hen aan politieke recuperatie doet, de oppositie structureel buitenspel zet en zich oneerlijk gedraagt in de beleidsvoering en communicatie.
De oppositie vraagt aan de meerderheid “om er in de toekomst niet verder politieke spelletjes op na te houden maar er voor te zorgen dat er aan deugdelijk en behoorlijk bestuur gedaan wordt, ook als de voorstellen van de oppositie komen”.
Aanleiding
Een aantal incidenten vormt de aanleiding voor deze buitengewone zitting. In eerste instantie was er een bericht op de officiële Facebookpagina van de stad, waarin stond dat een voorstel om overleden baasjes samen met hun huisdieren te begraven afkomstig zou zijn van schepen Patricia Flamez (Vooruit). In werkelijkheid werd dit voorstel ingediend door raadslid Lena Moulart (UP) en verworpen door de voltallige meerderheid, inclusief schepen Flamez. Volgens de oppositie gaat het hier over een vorm van politieke recuperatie én het verspreiden van misleidende informatie.
Daarnaast is er een interview op 10 mei in NUUS, waarin een ambtenaar aangeeft dat de stad gesprekken voert om de Denderland-site te behouden als KMO-zone. Dit is opmerkelijk, aangezien de meerderheid slechts dagen eerder op de gemeenteraad een gelijkaardig voorstel van de oppositie heeft weggestemd. Volgens de oppositie ondermijnt deze gang van zaken het vertrouwen van de burger in het gemeenteraadswerk.
Fundamentele bezwaren tegen huidig reglement
De oppositie stelt dat het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad eenzijdig in het voordeel van de meerderheid is opgesteld. Nieuwe en onervaren raadsleden krijgen amper ruimte om inhoudelijk te debatteren, en voorstellen van de oppositie worden routinematig verworpen. Zelfs procedurele voorstellen — zoals de toevoeging van een deontologische code binnen de GECORO — worden afgevoerd zonder inhoudelijke bespreking.
De oppositie maakt gewag van een reglement “met gaten als in kaas”, waarin essentiële garanties op politieke neutraliteit ontbreken. Bovendien constateren ze dat antwoorden op schriftelijke vragen en voorstellen die door oppositieleden zijn ingediend vaak al op sociale media of de stadssite verschijnen, zonder dat ze eerst op de gemeenteraad besproken zijn. Dit voedt volgens de oppositie het beeld dat het stadsbestuur bewust oppositiewerk recupereert om zelf met de pluimen te gaan lopen.
Concrete reglementswijzigingen
Om deze scheefgetrokken situatie te corrigeren, dienen de drie fracties formele wijzigingen aan het huishoudelijk reglement in:
- Gelijke termijnen en transparantie bij voorstellen
De termijn voor het indienen van schriftelijke vragen moet gelijk worden aan die voor extra agendapunten (5 dagen). Bovendien moet de naam van het indienende raadslid altijd vermeld worden. - Snellere beantwoording van vragen
De antwoordtermijn op schriftelijke vragen moet verkort worden van 30 naar 20 dagen, om sneller en efficiënter beleidstoezicht mogelijk te maken. - Vrij intern gebruik van notulen
De beperking op het intern delen van notulen van het schepencollege moet geschrapt worden. De oppositie vraagt respect voor de regels inzake openbaarheid van bestuur en GDPR. - Ruimere spreektijd en vrij debat
Raadsleden mogen niet beperkt worden tot slechts twee tussenkomsten per punt. Er moet minstens 3 minuten spreektijd per tussenkomst worden toegestaan (max. 6 minuten per raadslid), ook voor de schepenen. - Afschaffing adviesplicht vóór debat
Raadsleden moeten voorstellen kunnen indienen zonder vooraf advies te moeten inwinnen. Het stadsbestuur moet pas na bespreking in de gemeenteraad het nodige advies vragen. - Tegengaan van politieke recuperatie
Voorstellen van raadsleden mogen niet geclaimd worden door andere fracties of gecommuniceerd als zouden ze van de meerderheid komen. Antwoorden op schriftelijke vragen mogen pas na behandeling publiek gemaakt worden.
Vraag om verontschuldiging
De oppositie vraagt publieke excuses van schepen Patricia Flamez voor het verspreiden van foutieve informatie over het voorstel rond huisdieren. Ook van schepen De Prez wordt een publieke rechtzetting verwacht, omdat hij essentiële informatie over de Denderland-site niet met de gemeenteraad deelde, maar nadien wel via een ambtenaar liet verspreiden in de pers.
Deze handelswijze is volgens de indieners symptomatisch voor een oude politieke cultuur, die haaks staat op de beloofde “nieuwe koers” van de huidige bestuursploeg.
Geen vergoeding: signaal zonder winst
Tot slot kondigen de drie fracties aan dat zij het presentiegeld van deze extra gemeenteraad zullen terugstorten aan de stadskas, na aftrek van de verplichte belasting. Hiermee willen ze voorkomen dat hun initiatief wordt afgedaan als geldverspilling. “Wij doen dit niet voor onszelf, maar voor eerlijke democratie en correcte besluitvorming,” klinkt het.
De oppositie hoopt dat de meerderheid deze ernstige signalen ernstig neemt en de kans grijpt om te breken met oude gewoonten. De uitgestoken hand tot samenwerking ligt op tafel. Of de meerderheid die zal aannemen, moet op 20 mei blijken.
Julien Borremans
Beeld vlnr: Jens Rottiers (UP), Hans De Gent (Vlaams Belang) en Karel De Moyer (onafhankelijk gemeenteraadslid)