Ninove. Alle acht verdachten die eerder deze week werden gearresteerd in het onderzoek naar verkiezingsfraude in Ninove zijn intussen vrijgelaten na verhoor. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. De verhoren brachten echter nieuwe elementen aan het licht, waardoor het gerechtelijk onderzoek nu een nieuwe fase ingaat. De zaak, die draait rond vermeende misbruiken van volmachten en valse medische attesten, blijft zo stevig bovenaan de politieke agenda staan.
De acht verdachten, allen actief binnen of in de entourage van Forza Ninove (de lokale afdeling van Vlaams Belang), werden op dinsdag 20 mei opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP). Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en inbreuken op de kieswetgeving. Aanvankelijk bleven twee personen langer aangehouden, maar ook zij mochten woensdag beschikken. Strafvervolging wordt echter niet uitgesloten.
Gerecht grijpt in na analyse van volmachten
De arrestaties zijn het gevolg van een maandenlang onderzoek dat werd gevoerd naar mogelijke fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove. Speurders namen in de voorbije periode alle volmachten en bijhorende medische attesten in beslag. Daarbij kwamen volgens interne bronnen binnen het parket ernstige onregelmatigheden aan het licht.
Sommige attesten zouden meermaals zijn gekopieerd, soms tientallen keren, waarbij de naam van de volmachtgever ontbrak of blanco bleef. In bepaalde gevallen zouden ook bewoners van woonzorgcentra door partijmilitanten van Forza Ninove benaderd zijn om volmacht te geven.
Hoewel sommigen binnen Forza spreken van “slordigheden”, is duidelijk te horen dat het hier om grootschalige schriftvervalsing zou gaan.
Politieke schade voor Vlaams Belang
De gevolgen voor Forza Ninove en Vlaams Belang kunnen mogelijks aanzienlijk zijn. Niet alleen werden er twee schepenen en meerdere gemeenteraadsleden opgepakt, de hele werking van het lokale bestuur komt onder druk te staan.
Ook de gezondheidstoestand van boegbeeld Guy D’Haeseleer baart zorgen binnen de partij. Na een zware levertransplantatie zou hij fysiek nauwelijks in staat zijn om actief te functioneren. Binnen politieke kringen is te horen dat zijn parlementaire onschendbaarheid dreigt opgeheven te worden. “Binnen twee weken volgt wellicht een aanvraag tot opheffing in het Vlaams Parlement,” klinkt het in politieke kringen.
Vlaams Belang spreekt van een “bewuste beschadigingscampagne” en vergelijkt de zaak met politieke vervolging van rechts-populistische figuren elders in Europa. Maar deze zaak gaat niet over gedachtengoed, benadrukt het parket, maar over concrete en verifieerbare documenten.
Crevits overweegt burgerlijke partijstelling
De affaire kreeg ook een politieke weerslag in het Vlaams Parlement. Minister van Binnenlandse Zaken Hilde Crevits (cd&v) gaf aan te overwegen zich burgerlijke partij te stellen in de zaak. “Als blijkt dat er geknoeid werd met onze democratische processen, moet daar een krachtig signaal tegenover staan,” liet ze verstaan.
De verkiezingsresultaten zelf kunnen intussen niet meer teruggedraaid worden. Maar het onderzoek is nog niet ten einde. De komende weken zal verder onderzocht worden in hoeverre de verdachten een rol speelden in het opzetten of faciliteren van de vermoedelijke fraude. Nieuwe ondervragingen en eventuele dagvaardingen worden niet uitgesloten.
Wat begon met onregelmatigheden in papieren volmachten, is intussen uitgegroeid tot een gevoelige en potentieel destabiliserende affaire voor Vlaams Belang in één van zijn belangrijkste bastions. Het gerecht lijkt vastberaden om de onderste steen boven te halen.
Het onderzoek snijdt alvast diep in het vlees van Forza Ninove, de grote verrassing van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024.
Julien Borremans
Beeld: Sophie Richez