Lokale landbouwers en Zorgband slaan de handen in elkaar
In het kader van de Week van de Korte Keten organiseren Zorgband Leie & Schelde, EROV, ILVO, Merelbeke–Melle en Rodelandproject een verbindend event om de samenwerking met lokale landbouwers in de kijker te zetten. Deze samenwerking maakt deel uit van het Leader–project ‘Boer & Zorg’, dat in mei 2024 van start ging.
Duurzame, lokale zorgkeuken
Met het project ‘Boer & Zorg’ bouwen Zorgband en lokale landbouwers samen aan een duurzame en lokale keuken binnen het woonzorgcentrum van de Zorgband. Door producten uit de nabije omgeving te integreren in de dagelijkse werking, wil de organisatie niet alleen gezonde en verse voeding aanbieden, maar ook de maaltijdbeleving en de band met de lokale gemeenschap versterken. “Met ‘Boer & Zorg’ brengen we zorg en landbouw dichter bij elkaar. We zetten in op lokale samenwerking die niet alleen onze bewoners ten goede komt, maar ook de gemeenschap versterkt. Dit project toont hoe zorg en streek hand in hand gaan,” aldus Luc Van Huffel (Voorzitter Zorgband Leie & Schelde en schepen Merelbeke-Melle).
Eerste samenwerkingenHet voorbije jaar werden reeds verschillende landbouwers betrokken en samenwerkingen uitgetest. Zo zorgde Coupe Douze uit Lemberge voor ijsjes voor het personeel tijdens de Week van het Werkgeluk. Voor de hespenrolletjes werd er witloofgeleverd door Nico Vanhoutte uit Merelbeke, terwijl Keurslagerij Luc & Marleen uit Zwijnaarde kwaliteitsvol biefstuk aanleverde voor het Valentijnsmenu. Hoeve ZonneVeld uit Lemberge bezorgde pompoenen voor soep én voor de Halloweenactiviteiten binnen de ergotherapie. Voor de nieuwjaarsreceptie werd dan weer kiwibessensap voorzien door Fruitig uit Vurste. De bewoners worden betrokken bij het project door na de maaltijd hun bevindingen op een uithangbord te plakken.



Merelbeke-Melle