Theater in CC Zoetegem met Theaterfenomeen Peter De Graef.

 

peter-de-graef

Op donderdag 19 januari ’17 speelt de theatervoorstelling Everybody Happy?! van Peter De Graef & MATZER   in CC Zoetegem.  Peter De Graef is een fenomeen. Hij is niet alleen een begenadigd acteur maar hij is ondertussen één van de beste toneelauteurs van de lage landen.  

U zag hem de voorbije winter misschien in De Elfde van de Elfde en op het CC Zoetegem  podium in Rudy. Maar hij schreef ook Onze Koen, met Tania Van der Sanden en Lucas Vanden Eynde. Met deze Everybody Happy!? reist hij al een paar seizoenen doorheen Vlaanderen en Nederland. Het is een zwartgerande voorstelling over een diepgewortelde liefde waarin, zoals in het leven zelf, ook te lachen valt. Peter De Graef staat ook zelf op het podium samen met de Nederlandse Lottie Hellingham.

Goeroe is hij. Zijn lezing in Dronten heeft haar diep geraakt. Want hij weet alles. Tot vijf cijfers achter de komma der kennis. Dat bewondert ze. ‘Everybody Happy!?’ is een peertje van 100 watt dat kort oplicht in een donkere kamer. Amper een flits. Maar de vragen die je op de muren gekalkt ziet, vergeet je nooit meer. Want je herkent je eigen handschrift.

Everybody Happy!?  is een peertje van 100 watt dat kort oplicht in een donkere kamer. Amper een flits. Maar de vragen die je op de muren gekalkt ziet, vergeet je nooit meer. Want je herkent je eigen handschrift. Er staat: is het universum een postorderbedrijf? En wanneer wordt het geluk dan bezorgd?

Om over vrijheid en noodlot iets zinnigs te kunnen zeggen, moeten we de regels van de taal en van de logica overstijgen, moeten we naar het kunstzinnige, moeten we naar de po ëzie; waar met de regels van de logica en de grammatica mag worden gerammeld. Waar de metafoor, het beeld, belangrijker is dan de definitie.

Slim uitgebalanceerde theaterthriller. Een zwartgerande voorstelling over een diepgewortelde liefde waarin, zoals in het leven zelf, ook te lachen valt.

Voor de tekst van  Everybody Happy!?  ontving Peter De Graef een nominatie voor de Prijs voor Podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Eerder ontvingen Tom Lanoye en David van Reybrouck deze vijfjaarlijkse prijs.

Tekst  Peter De Graef  Regie  Madeleine Matzer  Spel  Peter De Graef & Lottie Hellingman  Muziek  Helge Slikker

 

Everybody Happy?! speelt op donderdag 19 januari, 20 uur in CC Zoetegem. Tickets voor deze voorstelling kosten €14 en kan je kopen via de website www.cczoetegem.be of aan de UITbalie (uitbalie@zottegem.be/ 09 364 69 33)