Ree aan opmars bezig in regio, N42 kan stoorzender zijn

wp-image-1156168759jpg.jpg
Zottegem, 01/02/2017: De ree die vanmorgen werd gespot langs Langedries in Sint-Goriks-Oudenhove blijkt niet zo uitzonderlijk te zijn. Thijs Haustraete van Natuurpunt Zwalmvallei laat weten dat ree ën zeer normaal zijn in Belgi ë. ‘De laatste 10 jaar is de ree aan een heuse opmars bezig, zowel vanuit de Scheldevallei als vanuit de diepe Vlaamse Ardennen’ Thijs pleit voor een ecotunnel om de kansen van de ree en vele andere soorten te vrijwaren.  
Het was de vrouw van Zottegems gemeenteraadslid Matthias Diependaele die vanochtend de foto’s nam. Hoe leuk het zien van een ree ook is, uitzonderlijk is het beeld dus niet. ‘Het is geen uitzonderlijke waarneming’, aldus  Thijs.  ‘Graag maak ik gebruik van deze berichtgeving om aan te tonen dat de toekomstige N42 een probleem kan zijn voor deze en vele andere soorten (egel, vos, konijn, kikkers en salamanders, …). Het wordt een ware muur waar migratie niet meer mogelijk is voor vele soorten (muv de vliegende soorten).’
wp-image-336010926jpg.jpg
‘Er staat een voetgangerstunnel gepland onder de N42, misschien kan Matthias er mee voor zorgen dat dat een ruime ecotunnel wordt? De reden dat ree ën en andere grote zoogdieren terugkeren is de toename aan natuurgebied in de Zwalmvallei, de goede afspraken met de jagers en vooral de ree ën zelf die zich beginnen aanpassen aan de verstedelijkte gebieden.’