Conservatorium Gent: Zottegems koor Crescendo bevestigt opnieuw voor vier jaar in eerste divisie! (video)

image1

Zottegem, 09/02/2017: Het Crescendo koor dat pas zijn 50ste jubileumjaar afsloot met een geslaagd kerstconcert in Asper op 18 december had geen tijd om op zijn lauweren te rusten. Op zondag 5 februari 2017 werd Crescendo uitgenodigd zijn rangschikking in eerste divisie te verdedigen.  5 februari 2017. Provinciale koorwedstrijden Oost-Vlaanderen,  Conservatorium Gent.

Crescendo beoogt duidelijk een koor te zijn dat werken brengt uit zowat alle stijlperiodes, met deze gedachte werd ook het wedstrijdprogramma opgesteld.  

image4

Met Wie der Hirsch schreiet van Hugo Distler (1908 – 1942) en Calme des nuits van Camille Saint – Sa ëns (1835 — 1921) werd dit optreden geopend met twee werken uit de late 19de en vroege 20ste eeuw.

Christus Factus est van Felice Anerio (1560 — 1614) en Ave Verum van William Byrd (1543 — 1623) zijn twee pareltjes uit de Renaissance.

Crescendo besloot met twee liederen die de nieuwe lente aankondigen met al zijn aangename facetten, de bloemetjes en de bijtjes, het dartel stoeien in het verse malse weidegras, zingen en vrolijk wezen. Namelijk In ’t groene van Jan Belle en Mei naar het beroemde gedicht van Herman Gorter met de openingszin ”Een nieuwe Lente en een nieuw geluid”. Deze ode aan de lente werd getoonzet voor vierstemmig koor door de Vlaamse componist Johan Sluys.

image3

Na vijf intense repetities en een try — out trokken we in groep per bus naar Gent. Enerzijds ontspannen en goed voorbereid, in spanning anderzijds, want zo een wedstrijd zingen blijft een momentopname waarop niets mis mag gaan.

Om 16.30 u het grote moment! Twintig minuten het beste van jezelf geven.

In de eerste plaats een concert zingen, ervan genieten, het notenbeeld laten verworden tot muziek en de tekst expressie geven. Hopen dat je daarin slaagt en opnieuw voor vier jaar de welgekomen en broodnodige subsidies ontvangen verbonden aan de beoogde afdeling.

Je voelt na het optreden dat het goed zat, je weet echter ook perfect wat je op de laatste repetitie beter deed. Afwachten nu, op de proclamatie! Een bevrijding alom wanneer je hoort dat Crescendo opnieuw voor vier jaar in eerste afdeling wordt geklasseerd! Tranen van geluk na een bewogen jaar.

Hedwig Vandaele, die ons eerder in 2009 en 2013 in eerste divisie loodste was een aandachtige en gelukkige luisteraar. Hedwig kan, door ziekte gedwongen, Crescendo momenteel niet leiden. Wij houden eraan hierbij Hedwig uitdrukkelijk te danken voor de vele muzikale jaren die zij Crescendo reeds gaf en wensen haar een goed herstel toe.

Ook een bijzonder woord van dank aan Marleen. Pas dirigent sinds januari 2016, slaagt Marleen er in Crescendo door zijn 50 jarig jubileumjaar te loodsen met een hoogstaand integraal Heinrich Schütz concert op 19 maart 2016 en een kerstconcert op 18 december jongstleden. En dan, met amper zes repetities Crescendo opnieuw naar eerste divisie dirigeren, is geen evidentie!

2017-50-jaar-crescendo-dsc_0701

Deze prachtige dag werd afgesloten met een ontvangst op het stadhuis, dit was een verrassing voor de koorleden. Ik wil hierbij mijn bijzondere dank betuigen aan burgemeester Jenne De Potter, schepen van cultuur Sandra De Roeck en de steeds vriendelijke Emiel voor het gulle, warme en verfrissende onthaal.

Luc Van Laethem

Voorzitter