Horeca: Extra betalen voor Pro League en inkomensverlies door Tournee Minerale (rondvraag / fotoreportage)

tournee-generale-3-nhaeze-img_1121

Brakel/Zottegem/Zwalm, 15/02/2017: Heb je het gelezen? De Pro League hoopt een manier te vinden  om horeca uitbaters  meer te laten betalen voor voetbal. Tegelijk blijkt dat 4 op 10 horeca uitbaters vandaag verlies lijden door de ‘Tournee Minerale’. Valt er nog iets te verdienen?  

In de Vlaamse Ardennen weten we  wat gezelligheid is. Langsheen de kleinste wegels, de steilste hellingen en achter elke bocht vind je een caf é, koffie- of eethuisje.  Tijd voor een rondvraag in drie verschillende horeca gelegenheden, op drie mooie locaties binnen de Vlaamse Ardennen (Zottegem, Brakel en Zwalm).

Reportage, mijn gedacht! Achter de muur van ‘Geesbergen’ zouden ze zeggen: “Les excuses sont faites pour s’en servir“. Ja,… en dan?

tournee-generale-4-nhaeze-img_1125

We (dit doe je niet alleen) stoppen eerst  aan een caf é waar de waard, snel als een haas, de schoonste cols op een pint tovert en waar je nog een echte dampende filterkoffie kan krijgen. Dit is een voetbaltempel, maar ook een gezellig buurthuis. Op een groot scherm kan je het voetbal volgen. Na de afrekening  stellen we onze vragen aan de caf ébaas. Die komt er bij zitten.

De Beiaard: Hoe zit het met de Tournee Minerale, waar iedereen vandaag de mond van vol heeft? Voel jij dat aan de omzet?
Caf ébaas: Neen. Hier hebben we er geen last van. Er zijn nog altijd evenveel klanten en ik zie weinig mensen meedoen. Gisteren was er iemand bij een groep wandelaars, maar die dronk dan een ‘waterke’.

De Beiaard: En de extra kosten die de horeca  (mogelijk) zou gaan betalen voor de Pro League? Heb je daar al van gehoord?
Caf ébaas: %*@/€|, wij betalen al genoeg zoals het nu is. Indien de prijzen zouden verhogen, en ik betaal niet, dan zou ik zeker klanten verliezen.

Ondertussen geraken we aan de praat met klanten, leren we van een wijze mens alles over de oorsprong van de carnavalsviering en de Zottegemse uitbundigheid. Met een andere klant hebben we ooit nog, tijdens Halloween, in de jenever gehangen. Het zal moeilijk worden om hier weg te geraken. Ik zet resoluut mijn klak recht en ga al naar buiten, want we hebben  een missie. Mijn  gezel grabbelt  nog snel mijn  (vergeten) notaboekje mee. Spijtig,… anders had ik  een reden om straks terug te komen.

tournee-generale-2-nhaeze-img_1116

We rijden naar Brakel. Daar staat een berghut op de hoogste alm van de Vlaamse Ardennen. Het is er gezellig druk rond de spekstenen kachel. Ook hier kan je naar het voetbal kijken. Maar eerst neemt de waardin de borstel bij de hand want een groep wandelaars vertrekt. Op de robuuste plankenvloer  moet je de wandelschoenen niet uittrekken. We schuiven gezellig bij.

Tournee Generale apfelstrudel2 IMG_1160.jpg(foto : Apfelstrüdel, recht uit de oven op het bord)

De waard staat culinair gekend voor zijn geroemde ‘kaiserschmarrn‘. Dat is een Alpijnse specialiteit maar tijdens het seizoen serveren ze hier geutelingen. Een ‘apfelstrüdel‘ kan je altijd  krijgen.

Ik bedenk dat we thuis nog een stapeltje geutelingen hebben, dus kiezen we voor het heerlijke appelgeluk,… puur natuur of met een bolletje vanille. En met een ‘obstler’.  Na twintig minuten komt de  geurende lekkernij recht uit de oven op het bord. Gebakken appeltjes met  kaneel. We vergeten de missie. Op TV kijken we naar een fel bevochten match.

tournee-generale-6-almhut-img_1152

Na het afrekenen volgen de vragen en komt de zaakvoerder er bij staan. Het is druk in de zaak maar alle klanten krijgen aandacht.

Zaakvoerder: Ach ja, de Beiaard. Toen er nog de papieren versie bestond was het moeilijk kiezen. De klanten vroeger er naar, maar ik woon op de rand van twee regio’s van de (toenmalige) papieren krant en de klanten komen van overal. Niet gemakkelijk.

De Beiaard: Tja,… en ondertussen is er alleen nog de website. Maar eigenlijk hadden we twee vragen die niks met De Beiaard te maken hebben. Wat vindt u van de plannen van de Pro League?
Zaakvoerder: We betalen nu al aan Telenet om voetbal te mogen uitzenden. Als de Pro League ons extra gaat kosten,… dan betalen we twee keer.

De Beiaard : Je krijgt hier veel wandelaars over de vloer. Voel je de gevolgen van de Tournee minerale aan de omzet?  
Zaakvoerder : Neen, absoluut niet. We merken het nauwelijks.

Tournee Generale 7a stappers alm IMG_1164.jpg

Tijd om de weg verder te zetten richting Zwalm. Daar kennen  we een etablissement waar je h élemaal tot rust kan komen. Alle tafeltjes zijn nochtans volzet maar dit is een stilteplek waar je heerlijk kan eten en verschillende soorten koffie en thee kan degusteren. We nestelen ons in de zetels bij de houtkachel en bestellen elk een granenkoffie. Gebrande granen vervangen hier het zwarte goud.

tournee-generale-8-koffiehuis-img_1171

De Beiaard: Hoe zit dat met de Tournee Minerale? Voel je dat aan het zakencijfer?
Zaakvoerder: Absoluut niet. Ik doe trouwens ook mee. Maar ik denk wel dat bierhandelaars en brouwers dat zullen voelen.

tournee-generale-9-koffiehuisje-img_1173

De Beiaard : Eigenlijk ging de tweede vraag over voetbal,… maar hier heerst absolute rust. Dan maar een vraag over de witte kassa. Wat denkt u daar van?
Zaakvoerder : Awel,… als je weet dat het goed besteed is, dan is het okee. Als iedereen mee doet zal het zelfs ten goede komen aan de economie. Als…

Blijkt dat één der zaakvoerders een Kempenzoon is, die na een opleiding aan de Gentse koksschool in de Vlaamse Ardennen zijn werk en rust heeft gevonden. Je kan hem geen ongelijk geven. De inrichting van deze stilteplek is uitermate smaakvol. Romantici moeten hier zeker langs komen.

tournee-generale-9-koffiehuis-img_1180

Disclaimer: Geen van de zaken werd bij naam vernoemd.  Dit is publiciteit  voor ‘De Vlaamse Ardennen’. Kijk om je heen. Overal nemen ondernemende mensen initiatieven. Er is voor elk wat wils. Ga op tocht en ontdek jouw plekje in  de mooiste streek van Vlaanderen.

Foto’s en verslaggeving : SjK