Column: Valentijn vieren op leeftijd

Das_festliche_Jahr_img063_Valentinstag_in_England.jpgAfbeelding: Valentijnsfeest in England, 1863.

Vlaamse Ardennen, 14/02/2017:
Hoe zegt een man op leeftijd, dat hij zijn lief graag ziet? Kan dat met een bloemetje of moet daar een dure ring aan te pas komen? Misschien kan het met een eenvoudige zoen of met een andere gewoonte van elke dag. Anderen proberen te rijmen en te dichten zonder… er bij stil te staan dat woorden op verschillende manieren kunnen begrepen worden. Hier een poging en wat meer uitleg over de oorsprong van Valentijn:

x

Vandaag nog aan een boom
Het had niks vandoen
Een schoon bloemetje te wachten
Fris bewaard van vorig seizoen
Pluk het in gedachten
Zei hij met schroom

SjK

Volgens oude bronnen ligt de oorsprong van Valentijn bij de Romeinse god Lupercus. De feestdag is de 15e februari. Dus als je vergeten bent om je liefste een leuke Valentijn te wensen,… dan zeg je gewoon de dag nadien dat je het originele oude ‘Lupercalia‘ wil vieren. Dat was een vruchtbaarheidsfeest dat gevoerd werd in de ‘Lupercal‘, dat is de grot waar Romelus en Remus door de wolvin zouden zijn gevoed. Misschien is dit allemaal te moeilijk om te onthouden. Gebruik dan een agenda.

In het jaar 494 verbood paus Gelsius I dit heidense feest. Maar tot vandaag blijven we dit vieren,… een dagje eerder op Sint Valentijn.

Engelse bronnen geven aan dat het Valentijnfeest gevierd werd omdat rond 14 februari de vogels beginnen met het uitkiezen van een partner. Al in de 14e eeuw schreef ene Geoffrey Chaucher ‘For this was on seynt Valentynes day when every foul cometh ther to chese his mate’.

En dat doet denken aan het oudst geschreven Nederlandse stukje po ëzie, dat een verliefde monnik in de 11e eeuw, in zijn spreektaal, schreef om een nieuwe pen ‘in te schrijven’. Vaak krabbelden ze dan een tekstje in de marge van een blad.

hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu

Hebban_olla_vogala_fragment.jpg

Als vertaling zou je kunnen lezen: “Alle vogels zijn al aan hun nestje begonnen, behalve jij en ik. Waar wachten we nog op?

SjK

800px-hebban_olla_vogala_overview

Bronnen : Wiki’s