Artiestenfoor Zottegem opgedoekt na 44 edities

16735376_10211721060172746_461340626_o

Zottegem, 16/02/2017: Artiestenfoor Zottegem heeft vorig jaar voor het laatst plaatsgevonden. Dat laten de organisatoren weten in een persbericht waarin ze tegelijk terugblikken op de toch wel roemrijke geschiedenis van de kunstahappening in Bevegem die heel veel lokale kunstenaars een forum heeft gegeven.

Het is mooi geweest

Of moeten we zeggen: ze zijn mooi geweest? De voorbije 44 editities van onze ARTEFO. Voor het eerst in 45 jaar zal er tijdens het derde weekend van juni geen bruisende kunsthappening meer zijn in Bevegem. Beeldhouwers, noch schilders, steenkappers noch keramiek kunstenaars of andere creatievelingen zullen aan het werk zijn in ons openlucht kunstateljee. De tent gaat dicht, letterlijk en voor goed.

Laat ons duidelijk zijn: we zijn fier op onze voorbije 44 edities. We hebben er keihard voor gewerkt, heel veel plezier aan beleefd en vooral genoten van de sfeer, de dankbaarheid van ons publiek en het contact met onze artiesten en kunstenaars. Neen, we hebben geen problemen met onze vergunning. Neen, er is geen meningsverschil in het Artefo Comit é. Neen, we hebben geen geld tekort.

En toch houden we er in het 45ste jaar mee op. We hadden allemaal graag nog onze 50ste editie gehaald. Maar liever in schoonheid eindigen dan in bloedarmoede wegkwijnen. Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel… Dat we na meer dan 40 jaar onze vertrouwde stek rond de H.Hart Kerk moesten verlaten nam een groot deel van onze sfeer weg. Dat we er niet snel genoeg in slaagden om onze formule te actualiseren speelde zeker ook een rol. Maar vooral het chronisch tekort aan vrijwilligers in het Comit é heeft ons doen beslissen wat we beslist hebben: het is mooi geweest, laat ons dan ook zo eindigen.

We willen graag iedereen bedanken die ons de voorbije 44 jaar geholpen of gesteund heeft, elk op z’n eigen manier: al onze sponsors (zonder jullie geen Foor!), alle bezoekers (zonder jullie geen bestaansreden), alle inwoners van Bevegem (bedankt om ons massaal te steunen), alle vrijwilligers en leden van het Comit é die de voorbije 44 jaar het beste van zichzelf gegeven hebben (in het bijzonder wijlen Jo ‘Flower Jo’ Van Gansberghe en Wilfried Carnewal) maar vooral alle kunstenaars en artiesten die 44 edities lang op onze festivalweide en podium kunst dichter bij de mensen brachten.

Allemaal bedankt vanuit het diepst van ons hart! We willen echter in schoonheid eindigen. Daarom nodigen we jullie nu reeds uit voor onze 45ste en allerlaatste afsluitende activiteit dit najaar. Het wordt kort maar krachtig: een afscheid in majeur. We houden jullie uiteraard op de hoogte! met artistieke groeten namens het ARTEFO Comit é Bruno De Paepe Tom Carnewal Voorzitter Persverantwoordelijke ARTEFO 44 ARTEFO 44Maal een lijntje geschiedenis met een streepje nostalgie…

Op 18 & 19 juni 2016 vond de 44ste editie van de ARTEFO plaats. Waarschijnlijk dacht niemand toen dat dit de laatste foor zou zijn. Wij dachten het alvast niet. De openingsspeech eindigde toen met de woorden:“Op naar de 45ste editie!”. Maar die komt er dus niet. Maar toch schreven we een mooi stukje Bevegemse kunstgeschiendenis de voorbije 44 jaar. In 1972 nam de Zottegemse vereniging Kunst in Vrije Tijd deel aan de Artiestenfoor in Kuurne. Iedereen was hierover zo enthousiast dat zij een kopie hiervan in Zottegem wilden organiseren.

In samenwerking met het Feestcomit é van Bevegem vond in 1973 de eerste Artiestenfoor plaats rondom de Bevegemse H.Hart kerk. Omgevormd tot Komitee Artiestenfoor, eerst geleid door Antoine Van Herzeele en vanaf 1983 door Wilfried Carnewal, groeide de ‘Artiestenfoor’ uit tot een culturele manifestatie die onafscheidelijk verbonden werd met de jonge wijk Bevegem. Voor het zilveren jubileum in 1997 kwam er een tentoonstelling in de ganse wijk.

De 30ste ‘Artiestenfoor’ werd een driedaagse met ‘Kunst in het voortuintje’ en een expositie van de groep 15 x 2: met 2.500 aanwezigen was de Foor de grootste interactieve culturele manifestatie van Zottegem! Ondertussen moest het Artiestenfoor Comit é na 21 jaar voorzitterschap onverwacht afscheid nemen van Wilfried Carnewal. Maar nieuwe krachten versterkten de rangen.

Vanaf 2005 werd gestart met cycli van culturele thema: ‘Beeldende kunst’ met Rufin ‘Fine’ Stevens, ‘Het woord’ met Miele en de CD “Miele 75 jaar live”, ‘Fotografie’ en de projecten ‘Bevegem in Beeld’ en ‘Cornil ²’ . Voor de 36ste editie gaf Guy Cordeels de fakkel door aan Bruno De Paepe en volgden de thema’s ‘Statig in steen’, ‘Houden van hout’ en ‘Kanjers van Cartoons’ met Jef De Zutter alias ‘James’. In 2012 moesten we opnieuw afscheid nemen van een Monument van onze ARTEFO: Jo Van Gansberghe. Het ga je goed Flower Jo! Voor onze veertigste editie werd het artiestieke project “The 4-Team” uitgewerkt en het jaar daarna werd ‘Grafitti’ het thema.

Voor deze editie verhuisden we gedwongen na 40 jaar van locatie. Wegens de heraanleg van het plein rond de H. Hart kerk werd dit laatste omgeruild voor het omnisportterrein aan de Bevegemse Vijvers. In 2014 werkten we rond ‘Collages, montages en assemblages’ . Daarvoor riepen we de hulp in van het ‘Misterie van lopende zaken’, gevolgd door ‘Kunst in glas’ in 2015. In 2016 werd het opnieuw de schilderkunst, meer bepaald Wall Painting ofte Street Art Artefo! En nu anno 2017 is het ….

ARTEFO forever, forever ARTEFO! Groetjes & bedankt! Werner — Bruno — Tamara — Tom — Wim – Heidi Contact: info@artiestenfoor.

Een terugblik op vorig jaar in foto’s