Natuurvriendelijke begraafplaats voor Ninove

16790776_2054168988142987_1236990625_n

Ninove, 19/02/2017: ‘Schepen Katie Coppens (sp.a -Groen Ninove) maakt werk van een natuurvriendelijke begraafplaats met afbreekbare urnes en een dierenbegraafplaats. De stad Ninove plant al langer een begraafplaats voor dieren, maar wil nu ook een natuurbegraafplaats aanleggen.  

“Het terrein van een hectare groot aanpalend aan de bestaande begraafplaats in de Groeneweg zal voor twee derde worden gebruikt als natuurbegraafplaats en voor een derde als dierenbegraafplaats”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Katie Coppens (sp.a).

Ecologisch

Een natuurbegraafplaats is ecologisch en gemakkelijk te onderhouden. Ze zal er uitzien als een park met graszone, bloemenweide, struiken en bomen. Rondom de natuurbegraafplaats zal er een wandelpad lopen met zitbanken. Op de natuurbegraafplaats zullen biologisch afbreekbare urnes begraven kunnen worden, die volledig worden afgebroken door de natuur. De begraving van de asurne is anoniem: er komen geen urnezerken, dus je weet niet welke urne waar begraven is.”

Aan de ingang van de begraafplaats zal er wel een afscheidsplaats zijn waar gedenkplaatjes met naam, geboortejaar en jaar van overlijden kunnen aangebracht worden en bloemen kunnen worden gelegd. Ik denk dat dit soort van begraven een beetje de toekomst is. In Nederland kent men het al langer. De mensen beslissen uiteraard zelf, maar de vraag hiernaar stijgt alvast. De natuurbegraafplaats komt naast de bestaande begraafplaats, langs de kant van de Denderhoutembaan. De dierenbegraafplaats komt langs de kant van de Groeneweg zelf.”

Speciale zakken

Wie zijn huisdier een laatste rustplaats wil geven op de dierenbegraafplaats zal de keuze hebben tussen begraven, cremeren en begraven of cremeren en uitstrooien op een strooiweide. “We zijn van plan om speciale zakken te voorzien waarin mensen hun overleden huisdier naar de dierenbegraafplaats kunnen brengen om het te laten begraven”, aldus Katie Coppens. “We denken ook aan een soort karretje waarmee het dier van de auto van zijn baasje naar de plek van begraven gebracht kan worden.” Wat het zal kosten om een dier te begraven, staat nog niet vast. “We zullen de kosten zo laag mogelijk proberen houden. Dat kan bijvoorbeeld 30 of 60 euro zijn, afhankelijk van de grootte van het dier. Een konijn begraven zal minder kosten dan pakweg een labrador.”

Ook voor de natuurbegraafplaats is nog niet geweten wat de begraving van een afbreekbare urne zal kosten. “Maar dat zal wellicht in de lijn van een begraving van een urne op de bestaande begraafplaats liggen”, zegt Katie Coppens. Zowel de natuur- als de dierenbegraafplaats zullen volgend jaar gerealiseerd worden.

Bouwvergunning

“De bouwvergunning is aangevraagd. Nu moeten we 105 dagen wachten vooraleer de aanbesteding voor een aannemer kan gebeuren. We hebben wat vertraging omdat er oorspronkelijk een archeologische nota moest opgemaakt worden, maar die wetgeving is intussen gelukkig veranderd. We hopen eind dit jaar of begin volgend jaar te starten met de aanleg van de natuur- en dierenbegraafplaats.”’