Wasbeer aangereden op de N42

wasbeer.jpg

Zottegem, 22/02/2017: Wasbeer aangereden op de N42 (foto: zie verder)

Op de pechstrook van de N42 in Zottegem is zondag een dode wasbeer gevonden. Het kadaver ligt momenteel bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), waar onderzocht wordt of het om een wild exemplaar gaat. “Die kans is heel groot”, zegt Thijs Haustraete van Natuurpunt Zwalmvallei.

“Er ligt een bijzonder beest met een grote pluimstaart langs de N42 in Zottegem” was de boodschap van een opmerkzame fietser van WTC Erwetegem. “Mijn vader ging onmiddellijk kijken en belde Koen Van Den Berge van het INBO, die op dit moment onderzoekt of het om een wild exemplaar gaat of om een ontsnapt huisdier.”

Tweede deel van het artikel + foto van de dode wasbeer (niet voor gevoelige zielen):  

IMG_20170219_093911.jpg

De laatste jaren worden in Vlaanderen steeds vaker wasberen aangetroffen. Ze zijn ooit als huisdier en voor de pelsjacht geïmporteerd vanuit Noord-Amerika. Intussen is gebleken dat ontsnapte exemplaren kunnen overleven in Midden-Europa en zich voortplanten”, vertelt Koen Van Den Berge. “Ze zien er dan wel heel erg schattig uit, toch is het opletten geblazen”, gaat Thijs verder. “Het zijn invasieve exoten, wat wil zeggen dat ze hier niet thuishoren en de lokale fauna ernstig kunnen verstoren. Ook voor de mens zijn ze niet altijd even aangenaam. Je ziet ze uiterst zelden, maar kunnen lelijk huishouden op zoek naar voedsel en slaapplaatsen.” In Vlaanderen is de waarneming van een wasbeer nog zeer zeldzaam. Daarom roept het INBO en Natuurpunt op om alle waarnemingen door te geven via www.waarnemingen.be. “Op die manier kunnen we snel een duidelijk beeld krijgen van waar de wasberen zitten”, besluit Koen Van Den Berge.

Verspreiding in Belgi ë op dit moment: https://waarnemingen.be/soort/maps/10041

T. Haustraete