Zottegem, toneelvereniging KKVT ‘tMeibloempje gaat dit weekend van start met de toneelproductie ‘Gevangene ontsnapt’.

Gevangene Ontsnapt_A5_web.jpg

Zottegem, 23/02/2017: Toneelvereniging KKVT ‘tMeibloempje gaat dit weekend van start met de toneelproductie ‘Gevangene ontsnapt’.“Jailhouse rock”, het openingsnummer brengt ons onmiddellijk in de passende sfeer.  

“Jailhouse rock” is een single van Elvis Presley. De single werd op 24 september 1957 uitgegeven ter promotie van de gelijknamige film. Het lied verkocht dermate goed, dat het in diverse hitparades terechtkwam. Presley bezong een aantal personages die al dan niet werkelijk geleefd hebben. Het nummer bleef vanaf 1957 populair, een waslijst aan artiesten heeft het nummer gespeeld. Het plaatje haalde bijna overal de hitparade. In de Verenigde Staten stond het zeven weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100.

Muziek speelt een belangrijk onderdeel in onze toneelproductie! Muziek en woord gaan al eeuwen hand in hand en zijn zo twee belangrijke facetten van een creatief proces. Wij zijn dan ook uitermate trots dat we jullie onze productie aan jullie mogen voorstellen. We kunnen jullie vertellen dat we tijdens de voorbereidingen, de lezingen en de repetities heel veel plezier gehad hebben! SAMEN maken we TONEEL!

KORTE INHOUD

Francine De Bleeckere is de gevangenisdirectrice van een kleine, provinciale gevangenisinstelling. Zij is een correcte en intelligente, maar ietwat bazige vrouw van middelbare leeftijd. Samen met haar man Danny Dochez woont zij in de kleine, maar comfortabele dienstwoning van het gevangeniscomplex. Danny is een trouwe, eerder sullige en op het eerste zicht een misschien wat saaie huisman.

Omdat Francine haar gevangenis zo goed weet te besturen en omdat er nog nooit iemand in geslaagd is om eruit te ontsnappen werd Francine voorgedragen voor promotie en de daarbij horende overplaatsing naar een grotere instelling.

Danny, die een verhouding heeft met Mimi Bauwens, de vrouwelijke hoofdcipier, ziet een overplaatsing juist omwille van die relatie in eerste instantie niet onmiddellijk zitten, net zo min als Mimi zelf trouwens. De laatste details van de overplaatsing moeten echter vandaag geregeld worden en daarom komt Herman Simonis, een hooggeplaatst ambtenaar van het ‘Bestuur voor het Gevangeniswezen’ op bezoek.

In de loop van de dag zullen ook Betty Dochez, de flamboyante zus van Danny, en haar nieuwe vriend Leo Lieten arriveren om samen met Francine en Danny Valentijn te vieren.

Ook Wesley, de enige zoon van Francine en Danny, die al jaren in Amerika woont zal op deze dag onaangekondigd verschijnen.

Maar juist vandaag is Bieke Verelst, een jonge en knappe gedetineerde vrouw, die naar eigen zeggen onterecht veroordeeld werd, erin geslaagd om te ontsnappen.

ROLVERDELING

Francine De Bleeckere, gevangenisdirectrice Annick De Brabander

Danny Dochez, haar man Sven Mornie

Wesley Dochez, hun zoon Bart Philips

Betty Dochez, de zus van Danny Lynn Mornie

Leo Lieten, de minnaar van Betty Bart De Vos

Mimi Bauwens, vrouwelijke hoofdcipier Marijke De Backer

Herman Simonis, ambtenaar Herman De Decker

Bieke Verelst, jonge vrouw, gevangene Laury Vereecke

AUTEUR

Luuk Hoedemaekers ongezouten …

Kunst (lees: amateurtheater) kan de wereld niet redden.

Kon de kunst dat wel, dan was de wereld al lang gered.

En dat is tot nader order niet het geval.

Je ziet, ik hou de dingen graag eenvoudig.

Het hoogste wat de kunst kan bereiken is de mens tot nadenken aan te zetten,

zodat hij zijn opvattingen bij kan stellen, of zo nodig, zelfs herzien.

Maar dat is uiteraard niet het privilege van de kunst!

Mensen die nadenken, die nagedacht hebben en die blijven nadenken, die mensen kunnen de wereld redden. Nadenken sluit handelen niet uit. Of kan alleen de Apocalyps, de wereldbrand, de totale revolutie de wereld nog redden? De echte relevantie van kunst (lees: amateurtheater) ligt misschien wel ergens anders, bijvoorbeeld daar waar de toeschouwer haar meent te kunnen ontdekken. In de lach misschien? De lach die mensen samenbrengt, die hen voor heel even bindt. Theater is geen exacte wetenschap, gelukkig maar.

Theater kan dus geen eenduidige antwoorden geven. Theater hoeft dat zelfs helemaal niet te doen.

Theater cre ëert een fantasiewereld waarin acteurs genieten en waar zij de toeschouwers bij dat genieten willen betrekken. Acteurs reiken de toeschouwers vol overtuiging die fantasiewereld aan, maar het is de toeschouwer zelf die al dan niet voor de overgave aan de fantasie kiest. Misschien is het wonder der verbeelding, der fantasie, wel de essentie van het menselijk bestaan.

Speeldata:

ZA 25/02 20U

ZO 26/02 17U

ZA 4/03 20U

ZO 5/03 17U

VIP-VOORSTELLINGEN VIP-VOORSTELLINGEN WO 1/03 20u VR 3/03 20U

VVK: 8 euro – ADK: 10 euro – VIP-VOORSTELLING: 12 euro

ZAAL: O.-L.-Vrouwcollege – Campus Centrum

INGANG: Nieuwstraat 23, Zottegem

PLAATSBESPREKING: sonia.tuypens@telenet.be of 055/42 52 00 (na 18.00u)