‘DPC’: Breed uitgesmeerd interview met een ‘Platte Choco’.

dpcs-2

Zottegem, 24/02/2017, ambiance: 

De Beiaard: DPC’s zijn een begrip in de Vlaamse Ardennen. Hoe is dat verhaal begonnen ? Een 5-tal jaar geleden ben ik begonnen met gitaar spelen. Al vlug kwam ik op het idee om zelf liedjes te schrijven voor de plaatselijke toeristenclub waar ik toen inzat. Toen we met die toeristenclub eens naar zee trokken heb ik in Blankenberge dan maar een klein optredentje voorzien.

 Dit bleek enorm mee te vallen Toen trok ik naar mijn maat Lieven De Ruyver. Die was drummer en ik vroeg of we samen niet eens iets konden doen. Toen hij hoorde wat ik van plan was, namelijk in het Zottegems zingen, was hij meteen verkocht. Hij was namelijk net zoals ik een groot fan van onze lokale zanger Miele. Samen met David, die ingelijfd werd als zanger begonnen we met de Choco’s. De Choco’s was de bijnaam van David bij de scouts. Vlug bleek dat het voor David niet mogelijk was om veel te repeteren en ik heb dan maar zijn taak overgenomen. Maar de naam Choco’s bleef bestaan. Toen we, als Choco’s, een 4-tal jaar geleden, één van ons eerste optreden gaven in caf é De Platte Batterie samen met Franky Cooreman van de Dizzy Fingers bestond het idee van ons de Platte Choco’s te noemen. Die naam bleef plakken waardoor we tot op heden de naam hebben blijven behouden.

dpcs-1

De Beiaard: Vertel verder, je bent goed bezig. 

Er kwamen door ons optreden heel wat aanvragen binnen om verder te doen en verder te blijven optreden. Daardoor ontstond het idee om de groep uit te breiden met een solo gitarist, namelijk Rudy Roeckhout en met bas gitarist Joris Torrekens. Vanaf verleden jaar is de groep opnieuw uitgebreid met trompetist Hans Moreels. Alle muzikanten komen uit Zottegem !!

Aangezien we dachten dat het niet aangewezen was om direct op te treden met enkel zelfgemaakte nummers in het Zottegems dialect, brachten en brengen we nog steeds optredens die aangevuld worden met meezingbare covers. Zo kennen de mensen ondertussen ook al onze klassiekers zoals Luie Wanne, Godverdomme, kwil nie nor uis, ou euren stoan op ou gat en Sienemabroek.

Tijdens de 4 jaar dat we nu bezig zijn mochten we ondertussen al optredens voorzien aan zee, Nederland en Frankrijk. Ik denk dat het succes dat we nu hebben te danken is aan onze eigen nummers in het dialect en aan het plezier dat we hebben om eens te gaan optreden. Een 2- tal jaar geleden werd dan het idee geopperd om eens een CD te maken met onze reeds gekende nummertjes. De CD kreeg de naam In’t Zottegems.

De Beiaard: Wat kunnen jullie?

We kunnen veel maar ook weinig. Wat wil ik daar mee zeggen… Lieven en ik zijn de minst ervaren muzikanten in de groep. We zijn alle 2 nog maar een 5-tal jaar bezig met muziek spelen. De andere zoals Rudy Roeckhout heeft reeds jaren ervaring met zijn vroegere muziekgroep De Jaguars en vele andere groepjes waarin hij speelde. Het liefste dat hij speelt is iets van The Shadows. Toen Joris zich aan ons voorstelde liet hij weten toch ook al wat ervaring te hebben als bas gitarist. Maar bij welke groepjes hij allemaal heeft gezeten daar heb ik geen zicht op. Dan hebben we natuurlijk Hans Moreels. Hans speelt sinds jaren bij de Zottegemse muziekkapel “De Posttirolers” hij is dirigent bij het muzikale korps van het leger en heeft in zijn jonge jaren nog bas en trompet gespeeld samen met Miele. Maar wat we allemaal het beste kunnen is plezier maken. Wij hopen dan ook dat dit zich uit in onze optredens. We hebben reeds gemerkt dat dit dan ook uitstraalt op de mensen en dat zij zich daardoor ook amuseren. Wat het belangrijkste is voor ons. …. Amusement voor ne hielen avond !!

De Beiaard: Vertel eens wat de strafste stoot was die jullie al hebben meegemaakt

Op muzikaal vlak hebben we de mooiste herinnering aan ons optreden dat we mochten doen voor Miele 85. Samen in de loges met alle grote artiesten…. We mochten daar na alle grote namen zoals Jean Blaute, Steve Harpo, Roland, Marijn DeValck en De Laatste Show band het podium op. Jean, die ook een echte Zottegemnaar is, speelde ook een stukje mee tijdens ons optreden. Dit was een optreden om nooit meer te vergeten.
Wat nog een straffe stoot was, was dat we een uitnodiging kregen uit het Nederlandse Goes. We werden gevraagd om daar te gaan optreden en besloten dat we niets gingen aanpassen aan ons repertoire. We bleven trouw aan ons “Zottegems” dialect. Het werd een optreden om nooit te vergeten. Menig supporter van Zottegem reisden met ons mee. Zij moesten niets anders doen dan vertalen naar het Nederlands of Hollands. Toen de mensen daar begrepen waarover onze teksten gingen, vonden ze het hilarisch. We zijn het daarop volgende jaar terug uitgenodigd geweest. Dit jaar hebben ze ons terug gecontacteerd, als onze agenda het toelaat zullen we waarschijnlijk terug te zien zijn in het Nederlandse Goes (Caf é De Snor).

nieuwe cd.png

De Beiaard: Vertel eens iets over die nieuwe CD:

Op 25 maart stellen we onze nieuwe CD voor die de naam zal dragen “Nog ientje”. Het betreft een 2de CD (dus nog ientje) en we willen al een verwijzing maken naar het Egmont jaar van volgend jaar. In Zottegem hebben ze van het standbeeld van Egmont er ook nog ientje bijgemaakt! Op de CD zullen nieuwe nummers staan en nummertjes die we reeds gespeeld hebben, maar nog niet hebben uitgebracht op CD. De CD is opgebouwd rond 3 nummertjes. Allij nog ientje, dat verwijst naar de naam van onze CD, De Koers es dor, dat verwijst naar ” Zottegem Dorp van De Ronde” en naar een nieuw nummer “Ode aan Zottegem”. Nooit zullen we aan het fantastische lied van Miele kunnen “De Zottegem Blues”, maar hier proberen we toch al een poging te doen om alle Zottegemnaren (en die daarbuiten) te laten meezingen op dit echt Zottegems nummertje.

Grtn, Jürgen Roman (0475/807024 – www.deplattechocos.be – deplattechocos@hotmail.com )