Over appartementen en de extra kosten.

test-aankoop

Algemeen, 03/03/2017: Verbruikersorganisatie Test-Aankoop bekwam van 3.670 bewoners van Belgische appartementen een realistische kijk op maandelijkse extra kosten. Voor de eigenaars die zelf een appartement bewonen zijn dit extra kosten voor hun eigendom. Voor huurders is dit een bijkomende last waar ze meestal onvoldoende rekening mee houden. Gemeenschappelijke kosten voor verzekering, het betalen van de syndicus, stroom, onderhoud gemeenschappelijke delen, lift en eventueel buitenonderhoud; lopen hoog op.

x

In grote appartementsblokken met meer dan 50 wooneenheden bedraagt dit maandelijks 163 euro extra te betalen. Zijn er 10 tot 50 wooneenheden in een flatgebouw dan bedragen de gemeenschappelijke maandkosten 119 euro. In kleinere flatgebouwen tot 10 wooneenheden bedragen de gemeenschappelijke kosten gemiddeld 85 euro per maand.

Maar is er een lift, of zijn er meerdere liften in het gebouw, dan verhogen al deze bedragen bijkomend met 39 euro per maand. In veel flatgebouwen is er per appartement geen afzonderlijke ketel en is de verwarming en het waterverbruik gemeenschappelijk. In dat geval komt er voor alle types van flatgebouwen voor verwarming en waterverbruik per maand 244 euro extra bij. Meer informatie vindt u in Budget & Recht nummer 251, een uitgave van Test-Aankoop.

DS