Helios KwadrO speelt promotiekandidaat op een hoopje

helios kwadrO Aploeg.jpg

Zottegem, 06/03/2017: Helios KwadrO A – Baasrode   A 74 — 50

De thuisploeg leed haar tot nu toe zwaarste nederlaag in de Dendermondse deelgemeente. Vroeg op het seizoen werd het 76_60 . Aangezien Selim Dezutter nog steeds in de blessuremand vertoefde en Anthony Vervisch beroepsverplichtingen had zagen de kansen er in deze uitgestelde match niet echt super uit.  

Thieu Troubleyn depanneerde nog maar eens. De bezoekers openden met een driepunter maar daarna zagen ze een blauwe wervelwind over zich heen razen. Terwijl Helios hun zone aan flarden schoot met bommen van Stijn Roels (2) en Arnaud Troubleyn sloot de inmiddels bekende KwadrOdefense als een bus. Bovendien lukten de Zottegemenaars enkele flitsende fastbreaks mat telkens Arnaud als aangever en Giel en broer Thieu als afwerkers. Bij de bezoekers waar topscorer Jonas Demol volledig in de greep zat van een sublieme Arnaud kwamen de sporadische korven van ex- Heliosser Onur Yassar maar op zijn eiland kon hij evenmin de 27-12 van kwart 1 beletten.  

Weinig waarschijnlijk dat Helios dit tempo kon aanhouden maar het was blijkbaar geen gewone donderdagavond want KwadrO deed er nog eens 10 bij en na 14’ stond het, na zowaar een afstandshot van Tim Batjoens onwaarschijnlijk 37-12. E, dat na amper 14’. Helios had gewoon een 18 -0 neergezet. En aangezien ook de afstandsraketten van Giel Eeckhout intussen afgesteld waren stond die 25punten kloof ook aan de rust te blinken. Redelijk onwaarschijnlijk maar toch realiteit. Bovendien bevond geen enkele van de spelers van beide ploegen zich in foutenlast. Een verademing na het fluitconcert van de vorige thuismatch en dus een dikke pluim voor de refs.

Tweede helft duurde eigenlijk maar 5 minuten

Baasrode begon met een fullcourt aan de tweede helft en leek daar even succes mee te gaan kennen. Arnaud zorgde met een korf plus bonus wel voor 47-19 maar dan klauwden de Dendermondenaars een eerste maar meteen ook laatste keer. Gelanceerd door enkele lokale balverliezen milderden de bezoekers tot 47 — 25 maar stress was echt niet nodig want via 56-28 was in de 28ste minuut de dertiger een feit (60-30). Stijn Roels was inmiddels na een serieuze kwak, op de bank, zoete carnavalsdromen aan het beleven, terwijl zijn stadsgenoot Jonas op de bank zat omdat dit de enige manier was om de schaduw van Arnaud te ontlopen. Beide coaches hadden het begrepen en lieten kwart 4 volmaken door hun bankzitters en het was verheugend te zien dat bij Helios de 3 juniors Felix De Vuyst, Jens Ryde en Arthaud gemakkelijk gelijke tred hielden met de meer ervaren bezoekers. De debuterende Arthaud vierde in het slot als toetje nog zijn eerste korven voor KwadrO A maar dan was het lokale feest al lang begonnen.

Vooruitzichten

Door deze overwinning en vooral ook de huidige vorm lijkt het dwaas nog het woord degradatie in de mond te nemen . Het woord kan trouwens definitief uit de jaargang van het seizoen 2016-2017 geschrapt worden wanneer zaterdag gewonnen wordt in de derby op Ronse. Zelfvertrouwen mag onderschatting doodzonde want het heeft geen enkele zin op drie dagen tijd eerste te winnen van de tweede om dan de boot in te gaan op de tweede laatste. Met de huidige ploeg lijkt verwaandheid evenwel weinig kans te maken.