Rijden op afvalwater.

rijden op afvalwater SEAT.jpg

Algemeen, 18/03/2017, ecologie: Technologie helpt beetje bij beetje om de wereld leefbaarder te maken. Aqualia in Spanje en automerk Seat tonen hoe het kan. In de verwerkingseenheden van Aqualia zetten ze rioolwater om naar biomethaan en gewoon water.  Nadien wordt met een bijkomende bewerking het biomethaan bruikbaar als brandstof.  

x

Een stad met 50.000 inwoners waar alle rioolwater op dergelijke wijze behandeld wordt, kan jaarlijks instaan voor 5.000.000 gereden kilometer met de wagen. Dit betekent dat een gezin met 4 personen,  jaarlijks 400 km kan rijden op biogas afkomstig van zijn eigen rioolwater. In een doorsnee verwerkingseenheid van afvalwater kan er dagelijks uit 10.000 kubieke afvalwater ruim 1.000 kubieke meter biomethaan worden geproduceerd. Daarmee kunnen 150 wagens dagelijks een afstand afleggen van 100 km. Groot voordeel dit biomethaangas stoot 80 % minder CO ² uit dan benzine. Wagens die uitgerust zijn om met CNG of aardgas te rijden zullen ook dit biomethaangas kunnen tanken. Met afval valt er geld te verdienen. Zie maar naar de schroothandel en het ophalen van PMD en GFT. In Vlaanderen wordt het afvalwater naar zuiveringsstations gepompt, daar zitten ook mogelijkheden in. In de landbouw zijn al verschillende bio installaties in bedrijf, ook daar zijn er mogelijkheden tot omzetting naar brandstof en het verwerken van mestoverschotten.

DS