282 aardbeienplantjes wachten op eigenaar in Zottegem

17430767_10154334649121512_1132234363_o  Zottegem, 22/03/2017: Het is zover: de 11 300 aardbeiplantjes van het AIRbezenproject staan klaar in de lokale afhaalpunten in alle gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen. In Zottegem zijn er 282 deelnemers (waaronder 7 scholen) geselecteerd. Zij kunnen op zaterdag 25 maart hun exemplaar komen afhalen.  

Het AIRbezenproject is een grootschalig project waarbij aan de hand van aardbeiplantjes het fijn stof in de lucht wordt gemeten over de hele provincie Oost-Vlaanderen (meer bepaald de hoeveelheid fijn stof veroorzaakt door verkeer). De aardbeiplantjes worden daarbij ingezet als mini-meetstations.

De ‘adoptie-ouders’ engageren zich om het aardbeiplantje op een vensterbank aan de straatkant te plaatsen en er twaalf weken lang voor te zorgen. Op 20 juni knippen zij vijf blaadjes af om te laten analyseren door Universiteit Antwerpen.

Professor Roeland Samson leidt de wetenschappelijke analyse van de ingezamelde stalen om nadien conclusies te trekken rond de aanwezigheid van fijn stof in de hele regio. De resultaten ervan worden in de loop van het najaar verwacht.

Beweging.net en CM doen dit, omdat zij bekommerd zijn om de gezondheid van de Oost-Vlamingen, en om het plaatselijk gemeentebestuur warm te maken voor deze problematiek.

De plantjes voor de deelnemers van Zottegem kunnen afgehaald worden op zaterdag 25 maart van 8.30 uur tot   11.30 uur op volgend adres: Administratief Centrum Sanitary, G. Schockaertstraat 7 te Zottegem

De niet-geselecteerden en alle geïnteresseerden kunnen het AIRbezenproject en de resultaten ervan blijven volgen via de facebookpagina van AIRbezen 2017, de website www.airbezen.be, #AIRbezen op twitter en in Visie.

Het Airbezenproject is een actie van beweging.net i.s.m. CM en Universiteit Antwerpen en met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Vormingplus en VDK Spaarbank.