Statiegeld tegen zwerfvuil

zwerfvuil

Algemeen, 22/03/2017: Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men massaal zwerfvuil tegen. Test-Aankoop vroeg de mening aan 1150 consumenten over de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen, waarna blijkt dat 2 op de 3 Vlamingen zwerfvuil kotsbeu zijn en statiegeld willen invoeren. Na Waals minister Carlo di Antonio in 2011, liet Vlaams minister Joke Schauvliege in 2015 een analyse uitvoeren door OVAM naar de impact op de invoering van statiegeld in Vlaanderen. OVAM schatte dat de invoering van statiegeld tot een vermindering van zelfs 90% van alle zwerfvuil kan leiden in Vlaanderen. De verbruikersorganisatie dacht dat in 2016 statiegeld zou worden ingevoerd, maar de regeringen beslisten er anders over. Een mogelijke invoering kan er komen in 2018. Mocht het statiegeld er komen dan is ruim 90% van de Vlamingen bereid om plastic flessen en blikjes terug te brengen naar de winkel.

Over de prijs van het statiegeld denkt de meerderheid dat dit tussen 10 cent en 50 cent per plastic fles of blikje mag bedragen. Het wegwerpen in de natuur is ook een regelrechte bedreiging voor de dieren en de voedselketen. Veel dieren die dergelijke wegwerpresten binnen krijgen creperen eraan en sterven een pijnlijke dood. Maar zoals bij alles zit er ook een verborgen kantje aan het hele verhaal. PMD zakken die worden opgehaald bevatten blikjes en plastic die in de recyclage industrie geld waard zijn. Waarop wachten de regeringen om voor afzonderlijk blik en plastic,   bij het ophalen een vergoeding uit te keren naargelang het gewicht ? Dan is de rompslomp met het terugbrengen niet nodig en als er nog blikjes rondzwerven, of nog effici ënter door het groeperen op afhaalpunten, kunnen de jeugdbewegingen er een aardige duit aan verdienen.