Groen geeft Zottegemse windmolen niet op

18157530_1420511131344567_2255582063639955715_n

Zottegem, 25/04/2017: Groen Zottegem  vroeg gisterenavond tijdens de gemeenteraad naar een stand van zaken mbt het dossier van een windmolen op Zottegems grondgebied. De haalbaarheid hiervan werd 10 jaar geleden al getoetst, maar het dossier stierf een stille dood. “De perceptie in Vlaanderen mbt windmolens is anders dan toen, daarom is de tijd rijp  dat ook Zottegem mee evolueert”, klinkt het bij Groen. (PDV)

Persbericht Groen

Meer dan 10 jaar geleden werd een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van het inplanten van een windmolen op Zottegems grondgebied. De ideale plaats voor deze inplanting bleek een zone in industriegebied, KMO zone.

De windmolen is er nooit gekomen, zogezegd omdat er geen draagvlak was bij de bevolking.

Groen heeft op de gemeenteraad van 24 april 2017 een uitgebreide stand van zaken gevraagd over de komst van een windmolen op Zottegems grondgebied.

Uit onderzoek aan de universiteit van Antwerpen is immers gebleken dat participatie en inspraak belangrijk is bij windmolenprojecten. Er is geen sprake van een NIMBY-effect bij de inplanting van nieuwe windmolens, maar het is eerder een gebrek aan participatie dat aan de oorzaak van protesten ligt.

Drie op vier Vlamingen is voorstander van windmolens in Vlaanderen en 20% staat er neutraal tegenover. Twee op drie is zelfs voor de bouw van windmolens in de eigen gemeente. De vraag naar informatie en betrokkenheid bij de planning en de bouw van de turbines is groot (93%) en de mogelijkheid om financieel bij te dragen in het project lijkt heel wat mensen aan te spreken (62%).(bron ; vlaams energieagentschap).

De perceptie is dus heel anders dan pakweg 10 jaar geleden, daarom dat het tijd wordt dat ook Zottegem mee evolueert.

Groen Zottegem wil daarom dat het lokaal bestuur werk maakt van een nieuwe doorstart van het windmolendossier.

Wij zijn dan ook verheugd te vernemen dat men terug bereid is het debat aan te gaan en een onderzoek te starten om op die manier een nieuwe kans te cre ëren voor alternatieve energie.