Zottegem: Tentoonstelling voor het goede doel en nog andere Koekelarings (2017 – 17)

koekelarings111

Zottegem, 26/04/17 — In het AZ Sint-Elisabeth exposeert een medewerkster van het Zottegemse ziekenhuis haar kunstwerkjes ten voordele van een goed doel. Meer hierover en ook nog andere nieuwtjes en nuttige weetjes kan je lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.  

Bijna drie jaar geleden, in 2014 tijdens een zomervakantiereis in het Italiaanse Como, raakte Chris De Pauw die als verpleegkundige tewerkgesteld is in het AZ Sint-Elisabeth, onverwacht in de ban van pastelkrijtjes en pastelpotloden. Impulsief kocht ze er een set en dit werd meteen het begin van haar nieuwe passie. Als autodidact maakte zij sindsdien al meer dan honderd werkjes met meestal een emotionele, ietwat fragiele ondertoon die ze ieder ook telkens een titel meegeeft. Op vrijdag 28 april en zaterdag 29 april (telkens van 10 tot 18 uur) en op zondag 30 april (van 10 tot 12 uur) stelt Chris De Pauw voor de derde keer haar creaties tentoon op de derde verdieping van het Zottegemse Algemeen Ziekenhuis. De pastelwerkjes worden ook te koop aangeboden aan democratische prijzen en de opbrengst hiervan is integraal bestemd voor een project in de geestelijke gezondheidszorg.

– Zwembad gesloten; Naar aanleiding van het Feest van de Arbeid zal het stedelijk zwembad Bevegemse Vijvers op maandag 1 mei de hele dag gesloten zijn. Ook de deuren van de stadsbibliotheek in het Kasteel van Egmont blijven die dag dicht.

– Stickerverkoop Rode Kruis: De jaarlijkse Veertiendaagse van het Rode Kruis loopt ditmaal van donderdag 27 april tot en met donderdag 11 mei en zoals gewoonlijk gaat dit gepaard met de traditionele (straat)verkoop van stickers ten voordele van de werking van de plaatselijke R.K.-afdelingen (o.a. voor aankoop en onderhoud van materiaal). Ook door de vrijwilligers van het Rode Kruis Zottegem zullen de zelfklevers — na vorig jaar De Rode Ridder deze keer rond De Kiekeboes die dit jaar 40 jaar bestaan — dezer dagen te koop aangeboden worden (tegen 5 euro per stuk) in de winkelstraten in het centrum en aan warenhuizen. Zoals voorgaande jaren kregen zij ook toestemming om post te vatten in de omgeving van het kruispunt De Vos in Oombergen.

– Eerstecommunievieringen: De uitgebreide reeks van eerstecommunie- en vormselvieringen voor de verschillende Zottegemse parochies wordt op maandag 1 mei ingezet met twee eerstecommunievieringen. Dit is het geval om 10 uur in de kerk van Leeuwergem voor acht jongens en meisjes van de plaatselijke basisschool Het Leeuwke. In de kerk van Strijpen, eveneens om 10 uur, is er een gezamenlijke viering waarbij twee kindjes van de Sint-Andreasschool Strijpen en elf kinderen van ’t Waterpleintje Sint-Goriks-Oudenhove voor het eerst ter communie zullen gaan.

– Actie op dinsdagmarkt: De stad Zottegem en het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth slaan in de maand mei de handen in elkaar rond baarmoederhalskankeropsporing. Daarbij staan er op 18 en 30 mei lezingen op het programma over voorkomen en genezen, screening en vaccinaties (bij jongeren) maar eerst zal er ook tijdens de wekelijkse markt in het stadscentrum op dinsdagvoormiddag 2 mei een sensibiliseringsactie gevoerd worden om de aandacht te vestigen op het belang van deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

– Pannenkoeken in De Hoop: Naar maandelijkse gewoonte zet het dagcentrum De Hoop aan de Zuster Angelalaan (naast de campus van het AZ Sint-Elisabeth) in Bevegem op vrijdag 28 april van 13u30 tot 16 uur de deuren van zijn koffiehuis open. Ditmaal zullen de bezoekers extra verwend worden met lekkere zelfgebakken pannenkoeken. Zoals iedere laatste vrijdagnamiddag van de maand wil dit koffiehuis een (drempelverlagende) ontmoetingsplaats zijn voor een gezellige babbel bij koffie en gebak met buurtbewoners en andere buitenstaanders. Het initiatief kadert in het activiteitenaanbod dat het dagcentrum voor NAH-pati ënten (volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel) als zinvolle en aangepaste dagbesteding aan zijn gebruikers wil aanbieden.

– Lenteconcert in Velzeke: Op zaterdag 6 mei om 20 uur en op zondag 7 mei om 19 uur maakt de Velzeekse fanfare Moed en Volharding, samen met de FUNfare (instaporkest voor jonge muzikanten), met alle muziekliefhebbers en sympathisanten afspraak in de zaal Sint-Cecilia aan het Romeins Plein voor haar jaarlijks Lenteconcert. Daarbij zal Vincent Alpaerts voor de eerste keer aan de dirigeerpupiter plaatsnemen. Begin februari kwam deze jonge saxofonist Luc De Vleeschouwer opvolgen als de nieuwe muzikale   leider van de Velzeekse fanfare (bij de FUNfare is Willem Buyse dirigent). Kaarten voor het Lenteconcert kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij alle leden of kunnen ook via fanfare.velzeke@telenet.be gereserveerd worden.

– Rommelmarkt op Montmartre: Op en in de omgeving van het Montmartreplein in Zottegem gaat op maandag 1 mei de 18de   editie van de jaarlijkse rommel-, brocante- en antiekmarkt door, van 7 tot 18 uur. Daarom zal er dan die dag van ’s ochtends om 5 uur tot ’s avonds om 20 uur parkeerverbod gelden en in geen van beide richtingen verkeer toegelaten zijn in de Zuidstraat, Burg. F. De Meyerstraat, Montmartreplein, F. De Beckstraat, G. Schockaertstraat(+ parking Administratief Centrum Sanitary), Sint-Annastraat en Trapstraat (in deze laatste straat gaat het alleen om parkeerverbod in het gedeelte tussen Molenstraat en Kazernstraat; verkeer mag er wel).

– Wegen vrij voor wielrenners: Met vier wielerafspraken op twee dagen tijd staat er binnenkort veel wielerbedrijvigheid op de Zottegemse sportkalender. Vanuit caf é Driebunderhof in Godveerdegem worden op zondag 30 april vanaf ’s middags tot in de vooravond drie wedstrijden (met ook passages in Grotenberge en Bevegem) georganiseerd in samenwerking met de wielerbond WAOD. Diezelfde zondagnamiddag vindt ook in en rond Sint-Maria-Oudenhove de tweede rit van de Ster der Vlaamse Ardennen plaats. ’s Anderendaags, maandag 1 mei, richt Wielerorganisatie Erwetegem in deze deelgemeente de derde en vierde rit van deze driedaagse voor juniores in, een ploegentijdrit en een gewone rit in lijn respectievelijk in de voor- en namiddag. Over de uitgebreide reeks verkeersmaatregelen die voorzien zijn om voor al deze wielerwedstrijden de wegen vrij te maken, kan je lezen in een afzonderlijk artikel (o.a. terug te vinden in onze ‘Editie Zottegem’ onder DB Regio’s).

(DE BAKKER)