Oosterzele scoort tijdens BK tijdrijden: Luna Renders goud, brons voor Katrijn De Clercq

DDDDD

Anzegem, 01/05/2017 —  Vandaag stond het BK tijdrijden voor de jeugd geprogrammeerd in Anzegem. Koud weer, net geen regen en vooral veel wind. Het parkoers van 14,4 km was licht hellend, met veel “flauwe” bochten maar ook enkele technische bochten. In de selectie van 15 dames nieuwelingen aangeduid door bondscoach Ludwig Willems liefst 3 meisjes uit onze regio, nl. Luna Renders (Keukens Redant CT) en Katrijn De Clercq (VD Hauwe CT) beiden uit Oosterzele en Sophie Tierolf (Rudyco — Papillon CT) uit Schellebelle. (GDC)  

Dit trio deed het meer dan behoorlijk. Iedereen wist dat behoudens ongelukken topfavoriete Luna Renders niet te verslaan was en zij maakte haar favorietenrol meer dan waar. Zij ging sterk van start en kon haar cadans goed aanhouden. Zij stoomde door en kwam naar het einde toe in het zog van de 1 minuut voor haar gestarte renster, nochtans Vlaams-Brabantse kampioene en vorig jaar brons op het BK. Luna zette na 13km de scherpste tussentijd neer, nl. 20’20” om finaal te finishen in 22’48,645” of een gemiddelde snelheid van liefst 37,88 km/h.

De Balegemse loste daarmee de verwachtingen volledig in. Achter Luna lag de strijd open en Katrijn en Sophie gingen vol voor een medaille. Het was zaak om goed te doseren en in cadans te kunnen blijven, wat niet van zelfsprekend was op dit lastige parkoers, zeker niet halfweg op een licht oplopend stuk waar een krachtige wind pal op de neus stond. Sophie had de pech om bij de start gehinderd te worden door iemand die “nog snel even de straat overstak” maar reed heel sterk, zij ging na 13km de laatste rechte lijn in met een tussentijd van 21’12”, wat ongeveer dezelfde chrono was als deze van twee concurrenten.

In die laatste rechte lijn van 1,3 km, waar de wind schuin in het nadeel stond, bleken deze net iets sterker waardoor Sophie vrede moest nemen met een zesde plaats in een tijd van 23’50,910”, wat maar 5” verwijderd was van de vierde plaats. Katrijn ging de laatste rechte lijn in na 21’00” wat de derde tussentijd was na Luna en de Limburgse kampioene Esm ée Gielkens die daar 20’40” neerzette. De Oosterzeelse haalde nog eens alles uit de kast en dat bleek nog vrij veel want zij klokte af na 23’25,210” goed voor bons en finaal slechts 7,2” van zilver, m.a.w. zij had 13” goed gemaakt in de laatste 1300m. Het verschil met Luna bedroeg dit keer 36,5”.

M.a.w. Oosterzele is terug een Belgische titel en een bronzen medaille rijker. Dat zal zeker gevierd worden op het gemeentelijke sportgala over enkele weken.
Mocht er bij de meisjes een opdeling gemaakt worden tussen eerstejaars en tweedejaars, zoals bij de jongens, dan had onze regio nog beter gescoord want naast Luna als kampioene was Katrijn de snelste bij de eerstejaars en was Sophie daar de tweede. Dat laatste belooft voor volgend jaar.