Slag om Gijzenzele wordt herdacht

DDL gijzenzele herdenking slag om gijzenzele (1)
Gijzenzele, 4/05/2017 – Op zaterdag 20 mei wordt de Slag om Gijzenzele herdacht. Elk jaar opnieuw brengen het gemeentebestuur van Oosterzele en het Gijzels Genootschap van de Kerkuil, een aangrijpende hulde aan de piepjonge soldaten die er sneuvelden in WO II (Reporter 17, foto DDL).

DDL gijzenzele herdenking slag om gijzenzele (2)
De Tweede Wereldoorlog ligt 77 jaar achter ons, de strijd om de herinnering eraan, of de lessen die we er uit kunnen trekken, is in Gijzenzele niet voorbij. Elk jaar opnieuw wordt men tijdens de plechtigheid in Gijzenzele overvallen door een indrukwekkende stilte. De stilte heeft telkens weer het effect van ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. Met telkens opnieuw een uitroep: hoe kon dit in godsnaam mogelijk zijn? Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil en de gemeente Oosterzele vinden het belangrijk dat de Slag om Gijzenzele elk jaar opnieuw herdacht wordt. Pi ëteit voor de slachtoffers.
DDL gijzenzele herdenking slag om gijzenzele (3)
Er heerst ontzag en bewondering voor de soldaten die er WO II uitvochten voor onze vrijheid. De soldaten hebben een offer gebracht ter verdediging van de waarden die ons vaderland dierbaar zijn. Ook dat toont de herdenking in Gijzenzele. We staan er niet bij stil dat men in veel families nog altijd sporen van stil verdriet terugvindt. Tot 77 jaar later, in veel families zijn er nog foto’s, portretten, als een soort schrijn, dat van generatie tot generatie wordt overgeleverd. Als je ziet welke impact WO II heeft gehad op onze samenleving, op onze waarden en normen, dan is het lovenswaardig dat het Gijzels Genootschap van de Kerkuil en de gemeente Oosterzele de Slag om Gijzenzele blijven herdenken. De oorlog blijft onverwerkt verleden. En juist omdat het verleden zo belangrijk is voor het heden, blijft het in Gijzenzele alle aandacht waard. Op zaterdag 20 mei om 11 u 15 vindt aan het monument aan de kerk in Gijzenzele een hulde plaats. Aan de bunker A36 in de Kerkstraat gaan 32 leerlingen van IZOO Oosterzele een kunstwerk neerleggen.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Reporter 17, foto’s DDL