Miele ‘Zottegem Blues’: 80 jaar op de planken

Zottegem, 04/05/2017 – Miele (Emiel) De Meyer wordt pas 87 op 27 mei 2017. De zanger, muzikant, artiest, en kunstenaar speelt echter al 80 jaar lang muziek. Hij begon op de mondharmonica als ventje van amper 7 jaar. Toots Thielemans was zijn maat. Jeanke Blaute zat bij hem op de schoot terwijl ze samen naar plaatjes luisterden. Video hierboven “Ja, wij zijn va Zottegem”, stad van leute en plezier. 

Artiesten van vroeger en nu hebben het grootste respect voor hem. Miele zingt nog steeds, speelt gitaar, drumde en schreef talloze liedjes. Sinds de jaren vijftig was hij gekend als medeoprichter (met Leonard Blaute) van het orkest The Flamingo’s. In 1961 brak hij ruimer door, nadat hij geselecteerd werd voor het tv programma ‘Ontdek de Ster’.

Zottegem is zot van Miele. Geen festival gaat voorbij of Miele komt ter sprake. Dat waren nog eens tijden. Zijn ‘Zottegem Blues’ is vandaag de stadshymne, maar Miele schreef nog v éél meer muziek. In 1974 bracht hij een langspeelplaat uit, waarop het bekende nummer staat.

Eind 2016 werd de muziek van Miele vereeuwigd. De tekst van zijn Zottegem Blues siert nu de tunnel onder het station van zijn stad. Zottegemnaars weten het: “Als sardientjes nor d’huufdstad van den Belzique,… dit is ‘em, onze Miele.”

Zottegemnaars heffen vaak hun eerste glas van de avond op de legendarische artiest, want in Zottegem is nog nooit iemand dood gegaan van de dorst. In tegendeel: de muziek van Miele leeft verder. Hij steekt alweer een volgende generatie muzikanten aan met zijn teksten en melodie ën. Dat is het ultieme eerbetoon dat weinig artiesten is gegeven. Wordt vervolgd…

Update – Een tip van TJ viaFaceBook voor de gitaristen. http://tojans.me/blog/2010/01/05/tab-akkoorden-en-songtekst-van-zottegem-blues-miele-1974/

Neem ook eens de tijd om andere liederen te beluisteren. Miele is immers m éér dan Zottegem Blues.

Wie les wil krijgen van Miele zelve, die bekijkt de volgende video waarin hij technische uitleg en demonstratie geeft over de soorten mondhamonica ‘s.

Ook vandaag nog zet Miele video’s online om zijn liefde voor muziek te delen. Hier speelt en zingt hij mee met het prachtige ‘Be My Blue’.

(SJK)


Voor wie nog een uitsmijter wil,… een pareltje. Miele’s Bluesje. Prachtig!