Transgender zijn : heel gewoon

transgenders.jpg

Vlaanderen, 16/05/217 – Transgender, wat is dat eigenlijk? Vandaag pleiten burgers en overheden om de stereotypen over wat ‘mannelijk’ zou moeten zijn en wat ‘vrouwelijk’ hoort te wezen te overstijgen. Maak jezelf niks wijs! Niemand is 100% vrouwtje (of je zou Barbie moeten heten) of 100% mannetje (of je zou Ken,… sorry,… Jean-Claude, moeten heten).

Er zijn dus ook medeburgers bij wie het allemaal niet zo uitgesproken hoeft te zijn, waar het zelfs niet zo duidelijk zichtbaar is, niet zo uitgesproken aanvoelt, of omgekeerd aanvoelt. Et alors! (CN/SjK)

100px-Gendersign transgender

De benaming Transgender komt uit het Engels.  Er zijn nu eenmaal mensen die geboren worden als meisje maar zich eerder man  voelen, of omgekeerd. Soms is het niet duidelijk. Eigenlijk zou het niet mogen uitmaken, want er over praten leidt dan weer tot nieuwe opdeling en verdere stereotypering.

Om alvast een misverstand uit de wereld te helpen : neen, het heeft niks te maken met homosexualiteit, al sluit het ene het andere niet uit. Maar dat zou in dit korte artikel te moeilijk worden om uit te leggen.

Laat ons er gewoon van uitgaan dat, wat betreft uw gendertype, ieder voor zich  op een bepaald moment in het leven mag ontdekken  of die zich man of vrouw voelt, ongeacht of die geboren is met een fallus of een vagina, ofwel zich het beste van beiden voelt of niets uitgesproken van beiden, of zoals  veel mensen ergens daar tussenin.

Dat moet kunnen omdat het een feit is, geen ‘keuze’, net zoals iedereen ook zal ontdekken (wat vandaag al wel beter begrepen wordt) of die zich aangetrokken voelt tot een man, een vrouw of dat het absoluut niet uitmaakt of de eventuele partner uitgesproken man of vrouw is.

Wie meer wil weten over transgenders kan op de website van de Vlaamse Overheid de brochure  downloaden. Wedden dat je nadien weer heel wat wijzer bent! (CN/SjK)