Zottegemse Koekelarings (2017 – 22)

koekelarings1111

Zottegem, 01/06/2017 — Samen met onze wensen voor een aangenaam en deugddoend lang pinksterweekend hebben we voor u ook opnieuw een aantal interessante nieuwtjes en nuttige weetjes klaar in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.

– Zwembad open / gesloten: Ter gelegenheid van het hoogfeest van Pinksteren zullen de deuren van het stedelijk zwembad Bevegemse Vijvers op zondag 4 juni de hele dag gesloten blijven. ’s Anderendaags gelden er speciale openingsuren en kan men in het zwembad terecht van 14 tot 17 uur. De stadsbibliotheek in het Kasteel van Egmont is op pinkstermaandag gesloten.

– Afvalinzamelingen: Wegens dan tweede pinksterdag wordt in de straten waar normaal op maandag 5 juni de tweewekelijkse inzameling van een of andere soort afval zou moeten plaatsvinden, deze inzameling ofwel vervroegd ofwel verschoven naar een andere datum. Zo zal bijvoorbeeld in het stadscentrum de ophaling van pmd-afval (blauwe zakken) in plaats van op maandag 5 juni gebeuren op donderdag 8 juni. Raadpleeg uw afvalkalender.

– Laatste communicanten: De uitgebreide reeks van (in totaal dertien) eerstecommunie- en vormselvieringen in de verschillende parochies van het dekenaat Zottegem wordt zaterdag 3 juni afgesloten met dan nog de eerstecommunieviering in Bevegem. Om 15 uur zullen daar 36 jongens en meisjes — 24 uit het eerste leerjaar van het Sint-Barbaracollege en 12 uit de basisschool Graaf van Egmont — voor het eerst ter communie gaan (de gewone zaterdagavondmis van 17u30 blijft ook behouden).

– Infokantoor gesloten: Zoals eerder reeds gemeld in deze rubriek, is in het kader van het toeristisch seizoen het infokantoor in het Zottegemse stadhuis dat door Toerisme Vlaanderen tevens erkend is als regionaal infokantoor, sinds begin mei tot midden september ook op weekenddagen open. Naar aanleiding van de Sinksenfoor in het stadscentrum echter zal dit echter tijdens het pinksterweekend niet het geval zijn. Zowel zaterdag als zondag en maandag is het toeristisch infokantoor gesloten.

– Vuurwerkspektakel: Naast de reuzenommegang op zondagnamiddag 4 juni om 17 uur kondigt de kermisaffiche van de Zottegemse Sinksenfoor ook op maandagavond 5 juni een extra attractie aan: een vuurwerkspektakel dat men omstreeks 22 uur kan gaan bewonderen in het park van het Kasteel van Egmont. Het kleurrijke schouwspel zal verzorgd worden door de firma Marc Verschelden uit Zele die dit ook verleden jaar ter gelegenheid van de augustuskermis deed. Om veiligheidsredenen (brandgevaar) en in overleg met de brandweer is met het oog op dit vuurwerk aan de vzw Free Entrance die eveneens in het kasteelpark van 2 tot 4 juni het Bluesfestival organiseert, de verplichting opgelegd ervoor te zorgen dat tegen ten laatste maandagmiddag om 14 uur de zeilen van de festivaltent verwijderd zijn en de site rond het tentskelet opgeruimd is.

– Einduur kermismuziek: In afwijking van de normen die de Vlaamse Regering vastgelegd heeft voor muziek (nachtlawaai) in openbare en private inrichtingen, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om ter gelegenheid van de Sinksenfoor in het stadscentrum het einduur tot wanneer foorkramers muziek mogen draaien alsook voor muzikale optredens aan caf és e.d. als volgt vast te leggen: op zaterdag 3 en zondag 4 juni tot 3 uur ’s nachts en op maandag 5 juni tot middernacht (telkens vanaf 18 uur). Idem dito met betrekking tot het Bluesfestival in het park van het Kasteel van Egmont: op vrijdag 2 juni van 20 uur tot 1 uur ’s nachts, zaterdag 3 juni van 14 uur tot 3 uur ’s nachts en zondag 4 juni van 12 uur tot 1 uur ’s nachts.

– Geen treinverkeer: Op de lijn 122 Gent – Geraardsbergen worden van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni tussen Zottegem en Geraardsbergen werken uitgevoerd aan het spoor en is er dus geen treinverkeer mogelijk tussen deze beide steden. Voor wie vanuit Zottegem richting Gent wil reizen, is er dus geen probleem (normale weekenddienstregeling) en dit is ook het geval vanuit Gent Sint-Pieters naar Zottegem. Vanuit Zottegem naar Geraardsbergen echter worden de L-treinen gedurende het hele pinksterweekend vervangen door bussen met vertrek vanuit de Broeder Mareslaan (achterkant station) om 7u42, 8u42 en zo verder om het uur. De voorziene duurtijd van de busrit (via Lierde) bij normaal verkeer is een half uur (dus aankomst in Geraardsbergen om 8u12, 9u12, …). Met de bus kan eventueel alleen een vouwfiets meegenomen worden.

– Laatste G-sportactiviteit: Op het programma van de maandelijkse (gratis) sportactiviteiten voor mensen met een psychische beperking staat er voor deze maand minigolf. De stedelijke sportdienst organiseert deze activiteit op woensdag 7 juni, gekoppeld aan een halvedaguitstap van 12 tot 16 uur (vertrek aan de Bevegemse Vijvers). Het is meteen ook de laatste G-sportactiviteit vóór de zomervakantieonderbreking. Daarna is het wachten tot in september voor de volgende afspraak.

– Speciale verkeersregelingen: Omwille van het driedaagse minivoetbaltornooi dat voor de dertiende keer georganiseerd wordt op de terreinen van Racing Strijpen, wordt er op vrijdag 2 en zaterdag 3 en zondag 4 juni, telkens van 6 tot 20 uur, in de Hagelenberg in Strijpen geen doorgaand verkeer toegelaten (in geen van beide richtingen). De straat zal er afgesloten worden ter hoogte van woning nr. 3 en aan het kruispunt met de Veldstraat. Tussen de Beugelstraat en de Hagelenberg zal alleen plaatselijk verkeer mogen.

Ter gelegenheid van het jaarlijkse schoolfeest in de vrije basisschool ’t Waterpleintje in Sint-Goriks-Oudenhove zal er op zondag 4 juni van 12 tot 22 uur op het gedeelte van het Kruiswaterplein vanaf het kruispunt met de Smisstraat tot ter hoogte van de woningen nrs. 3 / 5 niet mogen geparkeerd worden en in geen van beide richtingen verkeer toegelaten zijn. De wegomlegging zal ter plaatse aan de kruispunten bewegwijzerd worden.

In Godveerdegem maakt het Picarrencomit é ieder jaar op pinkstermaandag afspraak voor een bewegwijzerde gezinsfietstocht (afstand ditmaal 30 km). Voor het eerst kan er ook deelgenomen worden aan een wandeltocht van 7 of 12 km. Telkens is halverwege een ‘drinkstop’ voorzien. Inschrijving en vrij vertrek tussen 14 en 15 uur en aankomst (+ kinderdorp) aan het OC Godveerdegem. Deelname kost 6 euro, een drankbonnetje en een broodje met breydelspek na afloop inbegrepen. Omwille van deze activiteit zal maandag 5 juni van 12 tot 20 uur het gedeelte van de Tweekerkenstraat tussen de Langestraat en Rodestraat parkeer- en verkeersvrij moeten blijven. Het verkeer zal moeten omrijden via de Godveerdegemstraat en Jasmijnstraat.

Omdat wegens werken geen gebruik kan gemaakt worden van de Markt in Oudenaarde zoals in de voorbije jaren, hebben op zondag 4 juni de start (vanaf 9u30), middagstop en aankomst van de 11de Ronde van Vlaanderen voor Oldtimers (zowel auto’s als moto’s, meer dan 200 deelnemers) ditmaal plaats aan het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke (waar ook bij de voorgaande edities telkens een tussenstop was). Naar aanleiding hiervan zal er op pinksterzondag van 9 tot 18 uur in de Doolbosweg naast het PAM parkeerverbod zijn voor andere automobilisten en alleen plaatselijk verkeer voor deelnemers toegelaten zijn.           (DE BAKKER)