Griezelen met de duivelsvoetstap! Hij bestaat echt! Waar?

duivelsvoetstap zottegem brug legende IMG_20170611_141938.jpg

Zottegem, 11/06/2017 – De spannende roman van Gunther Opdecam heeft Zottegem op de kaart gezet in de literaire wereld. De auteur van ‘Duivelsvoetstap.  In Zottegem ontwaakt de duivel.’  werd al  geïnterviewd door De Beiaard.  Maar,… waar is die duivelsvoetstap te vinden? Ja,… hij bestaat ècht!  Wie heeft het al aangedurfd om te controleren of zijn schoen past in de voetafdruk van de duivel? Wie kent nog de legende(-n) over deze duivelse historie? Wie durft verder lezen… (SjK)

Spannend boek

Wie een spannende versie van het verhaal wil lezen raden we uiteraard het boek ‘Duivelsvoetstap‘ van de Zottegemse schrijver Gunther Opdecam aan. Gedrukte exemplaren zijn voorlopig niet meer te verkrijgen, maar gelukkig is er tegenwoordig een digitale versie beschikbaar via Bol.com, Kobo en Amazon.

Legenden

Er zijn twee legenden die werden opgetekend door de Zottegemse secretaris van de cultuurraad, cultureel attach é, Danny Lamarcq. Hier lees je één van de legenden. De rest lees je op de website van Zottegem.be of op de plakkaat die bij de steen is geplaatst.duivelsvoetstap zottegem brug legende IMG_20170611_142338

 

duivelsvoetstap zottegem brug legende IMG_20170611_141901

Verhaald door Edmond Tinel:

Het Hof ten Berge werd geplaagd met onheil van alle slag en soort: ziektes onder de beesten, misoogsten, een brand,…. De problemen waren dermate dramatisch dat menig pachter berooid het hof moest verlaten. De hoeve kreeg een pejoratieve bijklank : “Hof ten Draf; wie niet rap genoeg is, moet er af!”. Machteloos tegen al die tegenslagen begon men te denken dat de duivel ermee gemoeid was. En op een nacht meende de koewachter, die in de alkoof van de stal sliep bij een trommeldikke koe, hoogst eigenaardige geluiden te horen: was het blaffen, grommen,…? In elk geval haalde hij de boer uit zijn bed en ook hij vindt één en ander bijzonder vreemd. Een chirurgijn, in de streek bekend voor zijn gedegen vakmanschap en omwille van het feit dat hij ook Jan de Lichte eens had verzorgd, wordt opgezocht. De man betast en beluistert de koe en stelt onomwonden dat hier toverij in het spel is en men er het best de pastoor bijhaalt. Die slaat onmiddellijk groot alarm, laat de stormklok luiden en trekt met de koster en een bende ‘gewapende’ boeren naar het hof. Zegenend stapt de dorpsherder de stal binnen en wanneer kwistig wijwater over de koe wordt gesprenkeld, springt de duivel met een ijselijke gil uit de muil van het rund. Eer de omstanders van hun emoties zijn bekomen is de duivel het erf overgelopen. Achtervolgd door de woedende menigte spurt hij de boomgaard op en verschuilt zich in de hoogste appelboom. Maar ook hier vindt hij geen rust en vloekend springt hij in de richting van Grotenberge tot op ‘den Doorn’, het ‘vierlandenpunt’ waar Grotenberge, Leeuwergem, Hillegem en Herzele elkaar raken, in de doornboom (die daar vandaag nog altijd staat). Met een volgende sprong, in de richting van Leeuwergem, komt hij op de brug over de Steenmeersbeek terecht. De afdruk van zijn voet wordt in de steen geprent: Duivelsvoetstap.  

duivelsvoetstap zottegem brug legende New Doc 2017-06-11 (1)_1