Deze zomer ziet Zottegems kunsthuis deCafe alles en iedereen!

deCafe EW

Zottegem, 13/06/2017 –  Kunsthuis deCafe stelt zijn zomerexpo in het teken van de waarneming, zowel van mensen als van landschappen en zowel door de lens van een fototoestel, als door het oog van de schilder of de keramist. De expo kreeg dan ook de dubbeltitel See U/See Everything mee. (PDV)

IMG_7081

Een Brussels-Zaïrese, een Franse, een Antwerpenaar en een West-Vlaming hebben allen een ding gemeen: ze interpreteren wat zij zien, de beelden van vandaag, in een eigen po ëtische taal.

Nathalie Pirotte

Nathalie Pirotte is geboren in Zaïre en leeft en werkt in Brussel. Zij ging naar de Parsons designschool in New York en haalde een master in de schilderkunst in Brussel. Zij geeft momenteel les aan de Academie voor Schone Kunsten te Aarlen. Werken van haar bevinden zich in binnen- en buitenland, o.m. in Frankrijk, Duitsland, Itali ë, USA en Japan.

Nathalie bereidt haar olieverfschilderijen voor met de computer. Haar favoriete onderwerp is de vrouw, vaak blind gemaakt door haar eigen gevoelens en ervaringen, of met een dierenmasker dat een connectie met die innerlijke wereld maakt. Nathalie veegt het See U weg met dikke, zwarte strepen, die meer dan droefenis, kracht moeten uitstralen. Haar werk heeft een bijzondere erotische geladenheid, versterkt door de poses van de vrouwen.

Catherine Minala

Catherine Minala is een gepassioneerde Franse fotografe, geboren in de regio ÃŽle-de-France. Ze is 54 jaar oud en woont in Woluwe-Saint-Pierre. Ze werkt als lerares Frans en Fotografie (Galerie Verhaeren). Haar drie hobby’s: fotografie, fotografie en fotografie. Catherine heeft ei zo na twintig jaar gewacht alvorens zij de stad waar ze woont begon te fotograferen.

Catherine ‘sees everything’ in My Belle Brussels: landschappen, straten en vooral de mensen daarin. Zij exploreert een fotografie van de ‘encadrage’. Evidente, maar soms surrealistische taferelen trekken haar aandacht. Zij buigt de wanorde van de grootstad in geometrisch gestructureerde beelden om tot eenvoudige, maar vooral po ëtische boodschappen.

Bert Prins

Ook Bert Prins sees everything: de belangrijkste inspiratiebron voor de schilderijen van de man uit Halle-Zoersel, nabij Antwerpen, is de overvloed aan beelden die we dagelijks te zien krijgen in onze omgeving en in de media. Die verwerkt hij in een vereenvoudigende, verhalende Pop Art stijl. Bert recycleert beelden uit onze cultuur en maakt er kleurintense, energieke statements van. Centraal in die beelden staat ook altijd de mens, het See U dus. En het maakt niet uit of dat de doordeweekse buurman is of een icoon als Elvis Presley. Net zoals bij Nathalie Pirotte, is erotiek nooit ver weg in Berts werk.

Maarten Leyn

Maarten Leyn geboren in Kortemark maar sinds jaren wonende in Gent is voor alles een family man en sociaal werker. Hem rest in het dagelijkse leven weinig tijd voor kunst. Maar toch slaagt hij erin telkens weer te ontroeren met zijn kwetsbare keramiek, waarin hij de mens aan het prettig gestoorde dierlijke paart. Steeds ook wil Maarten beweging brengen in zijn figuren, soms letterlijk, als hij ze op wieltjes of in tere koetsjes vol met teksten plaatst. Maartens productie is niet groot, maar mag gerust geplaatst worden naast de grote namen in de Belgische keramiekwereld. Een must see him in Zottegem.

Praktisch

De expo See U/See Everything opent op donderdagavond 22 juni 2017 de deuren vanaf 20u (iedereen welkom) en is daarna te zien van 24 juni tot en met 9 juli in kunsthuis deCafe in de Noordstraat 39 te Zottegem, telkens op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of op afspraak (tel. 0496/48.10.47).

IMG_7075