Zottegem: Bevegemse bomen maken plaats voor padel-terreinen

20170610_141126.jpg

Zottegem, 13/06/2017 – Groen Zottegem reageert fel op de beslissing van het stadsbestuur om 26 bomen te kappen voor de aanleg van twee padel (tennis) terreinen in de omgeving van de Bevegemstraat. Het reageert hiermee op het ongenoegen van enkele buurtbewoners. (PDV)

bomenrij aan straatkant

Persbericht Groen Zottegem

Stad Zottegem kampioen bomenkappen op sportterreinen

Het stadsbestuur heeft zichzelf een vergunning gegeven om 26 bomen te kappen aan de tennisterreinen om twee padelterreinen te kunnen aanleggen. Dit gebeurt zonder ernstig overleg met de buurt en zonder te overwegen of andere oplossingen mogelijk zijn, zodat op zijn minst enkele bomen gespaard kunnen blijven.

Groen gemeenteraadslid Heidi Schuddinck: “Ik was geschrokken toen ik de aanplakking las. 26 bomen worden gekapt, zonder dat alternatieven overwogen zijn. Ook is de buurt hierover niet geïnformeerd, het uitzicht van de straat zal nochtans drastisch wijzigen. Het stadsbestuur beseft niet hoe belangrijk die bomen zijn voor de buurtbewoners. Er is geen ernstig overleg geweest.”

Dat bomen ook buiten het bos belangrijk zijn bevestigt elke kenner. Een groene omgeving is gezonder, en koeler in de zomer. Bomen bieden rust, filteren fijn stof, en zijn belangrijk voor bijen en vogels. Ook en vooral in een sportomgeving. Binnenkort keurt de gemeenteraad (hopelijk) een bijencharter goed op de gemeenteraad. Deze goede intentie staat echter in schril contrast met de beleidsdaden. Ook bij de aanleg van de fietsenstalling aan het zwembad, en de nieuwe kunstgrasvoetbalvelden zijn veel bomen gesneuveld.

Groen bestuurslid Wim Van Geert: “Historisch stonden in Vlaanderen ook heel veel bomen buiten het bos. De functie van die bomen was vroeger anders, maar met de klimaatsverandering en het verdwijnen van bijen in het achterhoofd blijven die bomen belangrijk. Het stadsbestuur moet moeite doen om ruimte te maken voor bomen. Wat is er mooier dan een boom die de ruimte heeft om uit te groeien?”

Groen twijfelt er niet aan dat onze schepen van sport niet de intentie heeft om kampioen bomen kappen te worden, en vraagt om een ernstige inspanning om het dossier opnieuw te bekijken. Bovendien stellen we ons de vraag of dit de juiste plaats is voor de aanleg van padelterreinen. Deze sport is intensiever, en produceert meer lawaai dan een tennisplein. Moet elke vierkante meter effectief benut worden? Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen stelt expliciet dat er ook in woonzone en recreatiegebied ruimte gemaakt mag worden voor bos. Dus enkele bomen moeten zeker kunnen. De bewoners van de Bevegemstraat hebben recht op een groene en gezonde omgeving. Er moet ruimte zijn voor verpozing in de schaduw van mooie bomen tussen en rond de sportterreinen.

Groen Zottegem stelt vast dat het stadsbestuur enkel in woorden voor bomen kiest, maar de daden blijven uit. Handelt het stadsbestuur hier op automatische piloot of kiest het voor de gemakkelijkheidsoplossing: alle bomen kappen, en dan nadenken.

Groen roept het stadsbestuur op om in dialoog te gaan met de buurtbewoners en andere oplossingen te bekijken. Groen Zottegem zal dan ook een bezwaarschrift indienen tegen de huidige aanvraag.