Vive le v élo: Met Rimbaud op de fiets

met Rimbaud Wim Schrever_2.jpg

Column, 16/06/2017, Wim Schrever –  Autofielen blijven ’tijd’ als excuus ophalen om niet de fiets te gebruiken voor functionele verplaatsingen. Fietsers weten wel beter: je wint er niet alleen tijd mee maar ook tonnen inspiratie om het leven creatief vorm te geven. (WS, eerder gepubliceerd in MO*)

met rimbaud Wim Schrever

Toen ik gisteravond met een hartsvriendin op caf é zat, plaagde ze me dat ook fietsers moeten blazen bij ‘n alcoholcontrole op de openbare weg -terwijl ik aan mijn tweede th é-tje zat, maar dit geheel ter zijde. Wanneer ik haar even later toetste dat ze bovenal als automobiliste (bijna) geen alcohol op mag hebben, schoot ze rood aan; even rood als de wijn die ze rijkelijk op had. Vermoedelijk zal ze haar wagen dan te voet huiswaarts hebben  geduwd…

Ze had even tevoren ook nog plagerig -of was het in haar eigen ziel kijkend- gesteld dat je om verplaatsingen per fiets te doen, tijd moet hebben. Dagelijkse fietsers weten al te goed dat je met de fiets tijd wint. Het bewijs: ik was als fietser vast en zeker sneller thuis dan zij met haar te voete auto.

Met Rimbaud’s ‘La vie est la farce à mener par tous’ in het achterhoofd, maken we er hier een grapje van.

Het is een ideale manier om even je hoofd leeg te maken van wat er niet in hoort en op te vullen met creatieve idee ën.

Maar het is een vaststaand feit: per fiets heb je meer te winnen. Het is in de eerste plaats gezond voor lijf, leden én geest. Want op de fiets is menig liedjestekst, po ëzietje, schilderij en zelfs wetenschappelijk werk begonnen. Het is met andere woorden ook een ideale manier om even je hoofd leeg te maken van wat er niet in hoort en op te vullen met creatieve idee ën. Ook dit stukje is geschreven al fietsend, uiteraard.

Praktisch gezien kan het gebruik van de fiets voor dagelijkse verplaatsingen, je ook meer eenvoud bezorgen: op de fiets heb je doorgaans geen last van files, parkingtekort of parkeerboetes. Daarnaast zorgen je verplaatsingen per fiets er ook nog ’s voor dat niet meer naar de gym hoeft.

Tot slot kan je als functionele fietser ook het gezeul in de lokale en globale politiek makkelijker aan: fietsers kunnen makkelijker relativeren en zien sneller in wat een ‘farce’ het allemaal is…

Keep ‘Cycling’!

(tekst en foto’s: © Wim Schrever)