Bereid je voor op de job van brandweerman aan het KA Geraardsbergen. Schrijf je nu al in!

KA geraardsbergen maatschappelijke veiligheid groepsfoto brandweer

19/06/2017, Geraardsbergen – Leerlingen Maatschappelijke Veiligheid maken kennis met beroep van brandweerman.  Tijdens de opleiding Maatschappelijke Veiligheid maken leerlingen kennis met de verschillende sectoren van de veiligheidssector. Een onderdeel dat jaarlijks tot de verbazing van de leerlingen spreekt, is het gedeelte brandweer.

KA geraardsbergen maatschappelijke veiligheid brandweer verkleind 4

Het KA werkt samen met meerdere partners om het totaalplaatje te kunnen voorstellen aan de leerlingen.

“De leerlingen die de opleiding Maatschappelijke Veiligheid volgen, kunnen tijdens het schooljaar reeds proberen om het Federaal Geschiktheidsattest te behalen dat ze nodig hebben om tot de brandweer toe te kunnen treden. Gedurende het schooljaar hebben ze een vrijstelling voor de cognitieve proef, ze hoeven enkel nog de handvaardigheidsproef en de fysieke proef af te leggen. We bereiden hen hierop zoveel mogelijk voor”, licht Chris Teirlinck — cursuscoördinator toe.

KA geraardsbergen maatschappelijke veiligheid brandweer verkleind 5

De voorbereiding van de leerlingen bestaat uit verschillende onderdelen, gaande van een driedaagse opleiding aan Paulo, de Oost-Vlaamse brandweerschool, tot participeren tijdens oefeningen van lokale brandweerzones zoals Geraardsbergen en Lebbeke en de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Brakel, Herzele, Zottegem, Ronse en Kluisbergen). Dit jaar kon de school ook rekenen op de steun van het korps van Geraardsbergen bij het oefenen van het bestijgen van de brandweerladder.

KA geraardsbergen maatschappelijke veiligheid brandweer verkleind 2

“Voeling met de praktijk is belangrijk. Leerlingen moeten een realistisch beeld hebben van de wereld waartoe ze willen binnentreden. Dit kan alleen door de steun van partners. De school bouwde doorheen de jaren een goede samenwerking op met de korpsen van de streek, dit is zonder twijfel een meerwaarde voor de opleiding. Het is trouwens een samenwerking in twee richtingen: de brandweer voert regelmatig oefeningen uit in de schoolgebouwen. De leerlingen nemen dan de rol van slachtoffer in”, aldus Chris Teirlinck.

Jongeren die de opleiding Maatschappelijke Veiligheid willen volgen aan het KA Geraardsbergen kunnen nu reeds inschrijven via de website van de school.

Frederick Van Acker
Communicatie KA Geraardsbergen

KA Geraardsbergen logohttp://www.ka-geraardsbergen.be