Opgelet: Warmte breekt meer dan alleen hitterecords. Hoe overleef je? Advies van een verpleegkundige

water drinken warm weer hitte zomer 3

Vlaamse Ardennen, 22/06/2017 – Vandaag worden meer dan hitterecords gebroken. Wie absoluut naar buiten moet neemt best voorzorgen. Dit is het moment om zorg te dragen voor mens en dier. Ook jij kan het verschil maken. Hier enkele tips:  

unnamed1

Ga je op pad, neem water mee. Wie absoluut met de wagen op de baan moet legt best enkele flesjes binnen handbereik. Het heeft immers geen zin dat ze in de kofferbak steken wanneer je op snelweg in de blakende zon zit te sudderen in je vet.

Gevaarlijke wegen: Deze verpleger is ook motorrijder: Wie met de fiets of de motor op pad gaat, let op! Door de hitte komt het beton omhoog en gaat asfalt smelten.  Neen, mevrouw,… ook punthakken en smeltend asfalt zijn een slechte combinatie. Vandaag is het ‘sletsenweer.’

Kledij: “Hoe minder hoe liever?” Neen! Bedenk dat het beter is om het lichaam en hoofd te bedekken met lichte kledij die de zon reflecteert. Misschien is die retro glitterjas van je opa nèt wat overdreven, maar een lichte witte broek en shirt (zelfs met lange mouwen) doet al wonderen om de zon van het lijf te houden. Enkele lichte witte lagen over mekaar,… dat mag. Denk aan het omgekeerde thermos effect,… de warmtestraling buiten houden.

Ouderen: Je voelt niet altijd de dorst, maar als je niet regelmatig naar het toilet gaat voor een plas,… weet dan dat je te weinig drinkt. Dat is nefast voor de nieren en het organisme in het algemeen. Voel je je plots zwak of kan je nog moeilijk nadenken,… vraag hulp. Bel desnoods de hulpdiensten. Wie oudere buren of familie heeft brengt nu best een bezoek. Hebben ze voldoende water, drinken ze voldoende, is de hitte nog draaglijk?

Kinderen: Zorg dat ze beschermd zijn tegen de zonnestraling. Aan de zonnemelk heb je waarschijnlijk gedacht (echt waar?) maar ook een stoere pet met een klep is vandaag de max. Gaf je ze water mee en een extra zakcent voor het geval ze onderweg in nood geraken?

Dieren: Hoor je koeien burlen? Het is nochtans geen kalvertijd. Dat is achter de rug! De beesten hebben dorst. Misschien zitten ze zonder water? Honden (en mensen) horen niet thuis in een geparkeerde auto,… dat had u al begrepen.

Planten en de tuin: Sorry! Mens en dier zijn nu prioriteit. Water is vandaag een kostbaar goed. Weet dat het grondwaterpeil historisch laag staat. Dat is nu al een ramp voor boeren,… en dus morgen voor jou wanneer je verse groenten op je bord wil. Je gras mag even bruinen,…

Activiteit: Geniet waar er te genieten valt. Er zijn voldoende activiteiten die in de lommerte doorgaan. Maar weet dat het beter is om de dag rustig door te brengen. Neen, je bent niet verplicht om op het strand te gaan liggen. De Vlaamse Ardennen zijn een prima alternatief.

Airco: Zalig, maar overdrijf niet. De shock van een koele woning naar een hete buitenomgeving zal je niet bevallen. Geen afkoeling in huis? In het ergste geval kan de airco van de wagen misschien oplossing bieden om even je temperatuur naar beneden te krijgen? Nooit in een gesloten garage de motor laten draaien! Ga een ritje maken zodat ook de motor kan koelen.

Temperatuur: Weet dat een normale lichaamstemperatuur 37 ° Celsius is. Als de temperatuur in huis of buiten hoger is,… dan zullen oudere of zwakkere mensen moeilijk de lichaamstemperatuur op peil kunnen houden. Een lauwe douche kan soelaas brengen. Een voetbad is zalig. Handen en polsen onder de kraan,… dat kan deugd doen.

En verder: Misschien ben je thuis nog best af, met de ramen afgedekt. Verlucht de woning grondig ’s ochtends en als je overdag wil verluchten, zet dan een raam open langs de schaduwkant en eventueel een deur zodat de lucht kan circuleren. Heb je een koele kelder? Wat dacht u van een picknick naast de patattenbak?

(C. Nys)